Nicole Sanders: 'Ik ben geboren in dit wereldje'

Emmen

Als het om sportbowling gaat, hoort Nicole Sanders (28) uit Emmen bij de top van Nederland. Zij is één van de zes dames die Nederland vanaf 9 juni vertegenwoordigt tijdens het EK bowlen in Wenen.

Door Mayke Bos Toen de Emmense vorig jaar moeder werd, stond bowlen tijdelijk op een tweede plaats voor Sanders. Twee maanden na de bevalling stond ze echter alweer te bowlen op de Nederlandse kampioenschappen. “Ik bowl vanaf mijn zesde en sinds mijn veertiende bowl ik voor het Nederlands team. Tijdens mijn zwangerschap kon ik een half jaar tot een jaar niet bowlen, maar het kriebelde wel heel erg. Vlak na de bevalling heb ik het weer opgepakt. Ik kon niet langer wachten”, lacht Sanders. Dat is ook niet zo vreemd, want het bowlen is Sanders met de paplepel ingegoten. Haar ouders zijn namelijk eigenaar van bowlingcentrum Bowl en Fun in Emmen. “Ik ken niet anders dan dit wereldje, want ik ben erin geboren”, vertelt ze. Sanders kan zoveel trainen als ze maar zou willen, maar sinds ze moeder is geworden, traint ze nog maar drie keer per week. “Ik train net genoeg om aan de top te kunnen blijven spelen”, legt ze uit. Recreatief bowlen met vriendinnen doet ze nooit. “Als vriendinnen me vragen om een avondje recreatief te bowlen, dan zeg ik daar nee tegen. Spelen met een huisbal en op huisschoenen geeft een heel ander gevoel. Zeker zo vlak voor het EK kan ik me dat niet veroorloven”, legt ze uit.

Oliepatronen

Wat veel mensen niet weten is dat er bij sportbowling oliepatronen op de baan worden gespoten. “We hebben allemaal onze eigen bowlingballen en daar zit een bepaald gewichtsblok in, dat reageert op het patroon op de baan”, doceert Sanders. Succesvol bowlen valt of staat daarom met de balkeuze. Ze neemt negen ballen mee naar Wenen, maar daar mag ze maar met zes gooien. “Ik neem wel altijd mijn favorieten mee, maar de balkeuze is echt afhankelijk van het patroon.” Daarnaast is er nog het balgevoel, maar daarmee zit het momenteel wel goed. “Ik zat al heel lang tegen de driehonderd punten aan. Dat is de maximale score die je kunt halen, maar vorige week heb ik eindelijk de driehonderd weer gegooid en daarom heb ik een goed gevoel over het EK in Wenen!”

Auteur

Redactie