Martijn van Geel: 'Wij kunnen heel veel sturen'

Erica

Van Geel Orchideeën in Erica neemt een nieuwe kas in gebruik. In de kas van 18.000 vierkante meter worden één miljoen extra orchideeën gemaakt.

Door Kristian Elders Het bedrijf in het kassengebied aan de Beekweg produceert sinds bijna tien jaar wekelijks zo’n 30.000 zogeheten phalaenopsis planten. De onderneming was meer dan twee jaar bezig om alles voor elkaar te krijgen op het gebied van onder meer ontwerp, aanbesteden, financiering en bouw van de kas. “Deze nieuwe kas is duur en er gaan per vierkante meter heel wat planten ‘doorheen’.” Dat weet mede-eigenaar Martijn van Geel (32) uit Erm. De geboren Ericaan runt het bedrijf samen met zijn zwager Johan Booster. Oprichter van het bedrijf is de vader van Martijn: Rien van Geel.

Nabootsen

Een orchidee is tijdens de aanschaf een vrij dure plant, die anderhalf jaar oud is wanneer het bedrijf in Erica wordt bereikt. Daar worden de planten gekweekt, verwarmd en gekoeld. “Wij hebben lampen om te belichten en nevelsystemen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Alles in de natuur kunnen wij nabootsen”, zegt Van Geel. “Wij kunnen dus heel veel sturen om deze tropische plant optimaal te laten presteren tijdens het groeien en bloeien.” De orchidee was in het verleden een exclusieve plant en alleen betaalbaar voor de rijkere bevolking. “Door de techniek van het koelen van planten is de kostprijs van dit product enorm gedaald. De orchidee is tegenwoordig ook te koop in bijvoorbeeld de supermarkt. De prijzen zijn toegankelijk geworden voor een breed publiek en ook daardoor is deze markt ontzettend hard gegroeid.”

Betere prestaties

De nieuwe kas van het bedrijf ‘op’ Erica is 2,25 meter hoger dan de bestaande kas en moet mede daarom betere prestaties gaan leveren tijdens de teelt. De totale productie stijgt van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen orchideeën per jaar. “Wij hebben hier ongeveer honderd verschillende soorten en elk jaar komen er dertig tot veertig nieuwe types bij. Groter, beter houdbaar, een nieuwe kleur of de orchidee kan beter tegen ziekten. Er is veel mogelijk.” De producten van Van Geel Orchideeën gaan in bijna alle gevallen naar een Europees land. “Om precies te zijn 95 tot 99 procent van onze orchideeën gaat naar landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Frankrijk, Italië en Polen. Mede omdat het klimaat hier gematigd is, gaan maar 500 van de 30.000 planten die wij wekelijks afleveren naar een locatie hier in Nederland. In dit land heeft de tuinbouw het moeilijk, maar wij kregen de kans om te investeren in de toekomst. Wij zijn dan ook trots op dit resultaat.” Het bedrijf in Erica houdt op vrijdag 10 juni van 15.00 tot 17.30 uur een open dag voor alle belangstellenden met interesse voor het bedrijfsproces in de kassen. Meer informatie staat op de site www.vangeelorchideeen.nl.

Auteur

Redactie