Kinderen verder met Brainart

Emmen

Precies honderd groep 8-leerlingen van basisscholen in de Emmer wijk Bargeres deden vorige week mee aan het jaarlijkse project Brainart.

Het doel van dit project is om de leerlingen voor te bereiden op de overgang naar de brugklas. Het project Brainart is opgebouwd in drie fases: als eerste krijgen de leerlingen bezoek van een medewerker van Welzijngroep Sedna die in een klassengesprek bespreekt welke veranderingen er aan komen bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Dat er van alles gaat veranderen is duidelijk. De leerlingen spreken zeer openhartig hun twijfels en zorgen uit. Maar in de gesprekken komt ook naar voren dat de leerlingen het ‘super spannend’ vinden en dat ze zich er enorm op verheugen.

Fase

In de tweede fase van het project kiezen de leerlingen voor een workshop onder leiding van gastdocenten. Ze verdiepen zich in diverse kunstvormen zoals hiphop en breakdance, rap, beeldende kunst en theater. Samen met de kunstdocenten bereiden ze spetterende en speelse presentaties voor. Tijdens de workshops zitten leerlingen van basisscholen De Brink, Het Palet, De Kas en De Barg door elkaar. Straks in de brugklas zullen ze tenslotte ook moeten wennen aan ‘vreemde’ kinderen in de klas. Samen verwerken ze het afscheid van hun basisschoolperiode in allerlei rituelen die tot uiting komen in de presentaties. In fase drie worden video-opnames gemaakt van presentaties. Nadat de opnames van alle groepen tot een flitsende clip gemonteerd zijn, krijgen alle honderd leerlingen die op dvd. Voor de kinderen een mooie herinnering aan het afscheid van de basisschool. Voor meer informatie over het Brainart-project: mail naar: info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie