Hans ten Cate: 'Je hebt precies haar blik gepakt'

Emmen

Hij heeft lang moeten wachten, maar donderdag was het zover voor Hans ten Cate. De Emmenaar van het Jaar had nog recht op één prijs en ontving die uit handen van kunstenaar Paul Meijering.

Door Vincent Trechsel Ten Cate (55) hoorde tot zijn grote verbazing tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen dat hij winnaar is van de verkiezing Academie Mercuur – Emmenaar van het Jaar. Overspoeld met reacties en felicitaties verliet de hotelier die avond Theater De Muzeval. Onder zijn arm droeg hij het winnaarscertificaat, een grote bos bloemen en een beeldje van een vlinder – refererend aan Vlinderstad Emmen.

Schilderij

De laatste prijs zou Ten Cate enkele maanden later ontvangen – een levensecht portret gemaakt door Emmenaar Paul Meijering. Ten Cate had de kunstenaar gevraagd zijn overleden vrouw Anita – zij overleed in 2014 aan de gevolgen van kanker – te schilderen en donderdag was het dus zover. “Ik ben er nog niet klaar voor, hoor”, zei de ogenschijnlijk gespannen hotelier tegen Meijering en Harrie Timmer van Academie Mercuur, toen zij met het schilderij zijn hotel binnenliepen. “Ik heb gewoon pijn in mijn buik.” Hans ten Cate had voor dit speciale moment zijn schoonmoeder en schoonzus uitgenodigd. Schoonmoeder Catrien Lubbers en Hans’ dochter Jorijn hadden de eer het in cadeaupapier verpakte schilderij uit te pakken. “Och, wat mooi”, zei zijn schoonmoeder met een brok in haar keel, toen het geschilderde gezicht van haar dochter zichtbaar werd. Wat volgde was een lange stilte.

Vakantie

Ten Cate zelf stond achter zijn schoonmoeder en probeerde zichtbaar zijn emoties te onderdrukken. Ook zoons Jasper en Niels hadden moeite met het ‘weerzien’ van hun moeder. Meijering heeft Anita aan de hand van een vakantiefoto geschilderd. “Dit was in Zuid-Afrika”, legt Ten Cate uit. “Onze laatste vakantie. Ze vond het daar zo prachtig.” De hotelier is blij met het schilderij en looft de kunde van de kunstenaar. “Je hebt dit prachtig gedaan, Paul. Echt heel mooi. Je hebt precies haar blik gepakt. Ik raak er niet op uitgekeken.” Wanneer de familie een tafeltje opzoekt om alles te laten bezinken, staart Ten Cates schoonmoeder nog even naar het schilderij. Tranen lopen over haar wangen. Wanneer ze erbij wegloopt, draait ze zich na een paar passen toch nog even om. “Wat mooi”, zegt ze, “echt ongelofelijk.”

Auteur

Redactie