Vluchtelingen willen aan de slag

Emmen

In het pand van GrowingWorkplace in Emmen vond donderdagmiddag de kick-off van het VIP-project van VluchtelingenWerk Noord-Nederland plaats.

Door Mayke Bos VIP staat voor Vluchtelingen Investeren in Participeren. Tijdens dit project gaan jobcoaches van VluchtelingenWerk vluchtelingen klaarstomen om te participeren op de arbeidsmarkt. Hiervoor volgen zij een trainingsprogramma waarin ze de hiervoor benodigde competenties en vaardigheden leren.

Oorlog

Volgens Maaike Nijenhuis, teamleider van het project in Zuidoost-Drenthe, staan de meeste vluchtelingen te trappelen om aan het werk te gaan. “De meeste deelnemers van het project komen uit Syrië, Afghanistan en Irak. Daar hebben ze geen sociaal vangnet zoals hier. In hun land van herkomst werkten ze vaak keihard en daarom vinden ze het vreselijk dat ze hier niets kunnen doen”, legt ze uit. Nijenhuis vertelt dat de communicatie tussen vluchtelingen en jobcoaches soms met handen en voeten gaat, maar dat de meeste deelnemers bijna ingeburgerd zijn en wel een beetje Nederlands of Engels spreken. Een groot deel van de deelnemers heeft in hun thuisland een hoge opleiding gevolgd en is in het bezit van diploma’s. Volgens ambassadeur en jobcoach van VluchtelingenWerk Hans van Selm is het daarom een gemiste kans als we daar in ondernemend Nederland niet creatief op inspringen. Zelf werkte hij in Syrië op het moment dat de oorlog uitbrak in het Midden-Oosten. “Ik heb de mensen in Syrië leren kennen als buitengewoon warme en gastvrije mensen. Daar kunnen wij in Nederland nog een heleboel van leren”, vertelt hij. Volgens Van Selm kan iedere Nederlander iets betekenen voor de vluchtelingen. “We kunnen niets doen aan de situatie in Syrië of Irak, maar we kunnen hier wél iets doen”, benadrukt hij. Eén van de speerpunten van het project is daarom om werkgevers het potentieel van vluchtelingen te laten ervaren.

Workshops

De competenties van de deelnemers liggen ver uiteen. Eén van de deelnemers is arts in zijn land van herkomst, een ander is ingenieur. Ook is er iemand die erg goed kan koken en graag zou ondernemen. Een vierde is lager opgeleid, maar bereid om schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Het VIP-project richt zich erop om deze mensen ook daadwerkelijk aan de slag te helpen. Amina Mohamed heeft er als ex-vluchteling ervaring mee. Ze is inmiddels 21 jaar in Nederland. “De workshops van het project geven de vluchtelingen inzicht in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. De westerse houding en werkcultuur verschillen heel erg van dat wat ze gewend zijn in hun land van herkomst”, legt ze uit. Door middel van speeddaten tussen vluchtelingen en jobcoaches werd er onderling het eerste contact gelegd. Het project wordt gesubsidieerd door het Asiel- enMigratiefonds (AMIF) en de Rabobank Foundation.

Auteur

Redactie