Ronald Falke: 'Nico gunt mij dit record'

Emmen

Niet minder dan 258 officiële wedstrijden in het vlaggenschip van voetbalvereniging Emmen. Ga er maar aan staan, maar keeper Ronald Falke heeft sinds zondag 8 mei een record in handen.

Door Kristian Elders De 30-jarige inwoner van Oosterhesselen is blij met de persoonlijke mijlpaal. De ervaren goalie keept niet meer elke wedstrijd van de zondag eersteklasser uit de Vlinderstad. Lars van der Swaluw is normaliter eerste keus van trainer Nico Haak, maar het was dezelfde coach die Falke het vertrouwen gaf om het recordaantal wedstrijden dit seizoen te halen. “Nico gunt mij dit record en ook Lars staat erachter”, vertelt Falke tijdens een gesprek in zijn woonplaats. “Alles ging in goed overleg en ook dat geeft aan dat wij als keepers gelijkwaardig zijn. Natuurlijk hebben we onze eigen kwaliteiten, maar het maakt voor het team niet zoveel uit wie tussen de palen staat. Lars en ik kunnen goed met elkaar overweg.” Falke maakte mooie momenten mee op De Meerdijk. Denk alleen al aan de titel in de tweede klasse tijdens het seizoen 2010-2011. De oud-inwoner van Emmer-Compascuum keept al ruim een decennium in het eerste team van de rood-witten. “Ik heb ook liever een opvolger van de eigen club dan een keeper van buitenaf. We bouwen immers als vereniging iets moois op en dat zorgt voor binding met onder meer de supporters. Ik denk dat we de laatste jaren in de eerste klasse al echt iets neer hebben gezet. Onze selectie is jong en talentvol en wordt aangevuld met enkele ervaren spelers zoals Dave Bos, Jeroen Joustra en Almar Doek. Volgend seizoen staat er vast ook weer een fantastisch team.”

Rust

De Oosterhesseler voelt zich nog lang niet afgeschreven en denkt rust in het team te kunnen brengen. “Natuurlijk moet ik ook aan mijn minder sterke punten werken. Het wordt al jaren tegen mij gezegd dat ik best brutaler mag zijn in de goal, maar dat zit nu eenmaal niet in mij.” Ooit trapte Falke voor de eerste keer tegen een bal aan in zijn geboorteplaats Emmer-Compascuum bij CEC, maar het voetballen bleef beperkt tot anderhalve wedstrijd. Hij probeerde het als sluitpost en wilde daarna nooit meer anders en misschien had dat ook wel iets te maken met zijn vader, die ooit in de jeugd het doel van het vroegere EBO in Zwartemeer verdedigde. Met zijn keepende kwaliteiten schopte Ronald Falke het tot de jeugd van de toenmalige BVO Emmen. De keeper pakte in die tijd uit bij BV Veendam alles wat er te pakken viel, maar trapte ook twee keer over de bal tegen de jeugd van Vitesse uit Arnhem. “Dan kun je wel door de grond zakken.” Op 17-jarige leeftijd maakte Falke de overstap naar voetbalvereniging Emmen en moest aanvankelijk genoegen nemen met een reserverol achter eerst de uitstekende keeper Ronald van Klinken en later Luthijn Geerdink. De destijds meer ervaren spelers van Emmen stelden Falke gerust. “Het duurt niet lang meer totdat jij er staat”, werd er gezegd. “En rond mijn negentiende of twintigste werd ik daadwerkelijk eerste keeper. Er is ook al die jaren daarna wel concurrentie geweest, maar ik was goed genoeg om te blijven staan.” Keepers zijn ook volgens Falke eenlingen op het veld. “Je bent van jezelf afhankelijk en die spanning past me wel. Het is toch een prestatie die je zelf moet leveren en ook daar houd ik van. Anders ga ik misschien te makkelijk denken.”

Auteur

Redactie