Aly Dijkema: 'Alles wat ik gebruik is puur'

Dalen

Behalve de mogelijkheid tot diverse kookworkshops heeft gastvrouw Aly Dijkema van kookstudio de Kookpub nu ook een maandelijks ‘Wat maak je me-nu?’ in het leven geroepen.

Door Mayke Bos Acht dames ontmoetten elkaar recent in de kookstudio aan de Valsteeg in Dalen. Zij kenden elkaar nog niet allemaal, maar dat bleek geen probleem tijdens het Wat maak je me-nu?, waarbij het ontdekken van nieuwe smaken de verbindende factor is. De Oosterse keuken stond op het menu, waarbij Dijkema haar gasten kennis liet maken met Chinese en Indische smaaksensaties.

Verslaafd

Pakjes en zakjes komen niet binnen in de keuken van Dijkema.“Alles wat ik gebruik is puur. De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe verslaafd ze zijn geraakt aan smaken die uit zakjes komen. Hier laat ik mijn gasten ervaren hoe heerlijk de pure smaken van de ingrediënten zijn, wat je ermee kunt doen en hoe gezellig het is om samen te koken”, vertelt ze. Gezellig is het al snel wanneer de dames zich in tweetallen over de gerechten ontfermen. Vol passie maakt Dijkema haar gasten wegwijs in de Oosterse keuken. “Sereh is citroengras, maar dat hoef je niet te snijden. Dat kneus en plet je”, legt ze uit. Zelfs voor ervaren keukenprinsessen is het af en toe even zoeken in de keuken. Want hoewel ingrediënten als trassi en kurkuma ergens wel bekend klinken, moet je maar net weten hoe het eruit ziet in de puurste vorm. Het gebruik van een vijzel is bovendien even wennen, maar ook die vaardigheid is al snel onder de knie. De keuken vult zich steeds opnieuw met verschillende Oosterse geuren.

Genoeg kennis

De gastvrouw heeft voor de komende maanden nog genoeg kennis om te delen. “Over Spaanse tapas valt veel leuks te vertellen, maar ook de Marokkaanse en Arabische keuken zijn heerlijk. Of wat dacht je van curry in a hurry? Snelle curry’s zijn heel populair”, vertelt ze. Samen koken, samen eten en samen delen is het principe van de tweede woensdag van de maand. “Het maakt daarom niet uit of je alleen komt, met zijn tweeën of met een hele groep”, legt Dijkema uit.

Blij verrast

Als de gerechten op tafel komen is iedereen blij verrast: “Hebben wij dat allemaal gemaakt?” Ondanks haar grote passie voor koken, is het proeven volgens Dijkema de beste beleving. “Smaken verschillen, maar als de ambiance klopt smaakt alles beter”, lacht ze. Aan haar enthousiaste gasten en de uiteindelijk lege schalen te zien, zit het met beide wel goed. Voor het ‘Wat maak je me-nu?’ kunnen geïnteresseerden zich uiterlijk twee dagen vooraf inschrijven via de website www.bedstay.eu.

Auteur

Redactie