Theaterdirecteur Jan Geert Vierkant: 'Alles kan in het Atlas Theater'

Emmen

Het duurt niet lang meer of de eerste voorstelling in het nieuwe Emmer Atlas Theater is een feit. Een gesprek met directeur Jan Geert Vierkant over zijn theater, Wildlands en de Muzeval.

Door Vincent Trechsel Twee zalen met in totaal 1100 stoelen. Geen eenvoudige klus om die iedere avond vol te krijgen. Spannend, noemt Vierkant (51) het, die al meer dan een kwart eeuw in het culturele wereldje vertoeft. “Dit theater, met deze omvang, is iets nieuws hier. Ik moet de balans zien te vinden en hoop dat we iedereen tevreden kunnen stellen. Hoe mooi is het als de mensen straks trots zijn op het Atlas Theater en het omarmen?” Een goede graadmeter om te kijken of het nieuwe Emmer theater al leeft bij de mensen was de voorverkoop waarbij de zogenoemde ‘Vrienden van het theater’ de gelegenheid kregen om alvast kaarten te bestellen. Bert Visscher en Daniel Lohues zijn uitverkocht. Youp van ’t Hek, Sara Kroos en Plien en Bianca bijna. Het zijn logischerwijs de grote jongens die populair zijn.

Brunchconcert

Wie daar in het theaterprogramma ook toebehoord, is illusionist Hans Klok. Nooit eerder trad hij op in Emmen, omdat het simpelweg niet kon. De reden is financieel. De bijna zeshonderd toeschouwers die de grote zaal in De Muzeval kon hebben, kostte het theater geld in plaats van dat het iets opleverde. “Een show van Hans Klok kost veel geld. Er moeten dus veel mensen op af komen, wil die uit kunnen. Zeshonderd mensen blijkt te weinig”, licht Vierkant toe, die nu één jaar bij het Emmer theater betrokken is. Is het alleen maar groot, groter, grootst in het nieuwe Atlas Theater? Zeer beslist niet, oordeelt Vierkant. De zogenoemde koffieconcerten haalt hij als voorbeeld aan. Mensen kunnen onder het genot van een kop koffie genieten van een concert. “Een brunchconcert met klassieke muziek is een mooi alternatief. De abonnementhouders van Wildlands bijvoorbeeld kunnen op die manier een heel leuke zondag beleven. Eerst in het theater een concert en een hapje eten. De middag nog één van de klimaatwerelden van het park bezoeken.”

Jungletheater

De samenwerking met Wildlands is sowieso iets wat beide partijen moet versterken. Wanneer het zomers in het theater wat rustiger is en in Wildlands juist druk, wil het themapark de theaterzalen gebruiken voor filmproducties en speciale evenementen. Andersom zijn er al artiesten die hebben aangegeven in het jungletheater in de tropische kas van Wildlands te willen spelen. “Cabaretier Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, lijkt dat erg leuk. Hij houdt wel van alternatieve optredens en zo vaak treed je niet op in de jungle.” Nieuw voor Emmen is de komst van diverse musicals en operastukken. Het formaat, maar ook de faciliteiten dragen daar aan bij. Een toneeltoren (daar waar decorstukken aan hangen waardoor er snel van decor kan worden gewisseld) en een orkestbak (daar zit het orkest verstopt tijdens een musical of opera) zijn de grootste veranderingen. Vierkant noemt een paar keer het woord ‘intiem’. In de grote zaal – toch goed voor 822 toeschouwers – wordt duidelijk wat hij bedoelt. Tussen het toneel en de achterste rij zit maar 25 meter. “Ook dan zie je gezichtsuitdrukkingen van artiesten”, zegt hij.

Vraag

Jan Geert Vierkant loopt trots het theater en heeft het over een plek waar ‘cultuur en sociaal elkaar ontmoeten’. “Alles kan in dit theater. Het aanbod is groot en anders proberen we vraag te creëren.” Vandaag zijn de kaarten te koop op de website van het Atlas Theater: www.atlastheater.nl.

Auteur

Redactie