'We zijn er voor jongeren'

Emmen

Het nieuwe bestuur en alle leden van de Jongeren Advies Raad in Emmen zijn vanaf oktober druk in ontwikkeling geweest en vragen nu advies aan alle jongeren in Emmen en omgeving.

Door Mayke Bos Tim Smit (26) uit Emmen is voorzitter van de Jongeren Advies Raad. “Wij zijn officieel adviesorgaan van de gemeente. Dat betekent dat wij gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven over alles wat met jongeren te maken heeft”, legt hij uit. Daarnaast vertegenwoordigen ze de jongeren in Emmen en zijn ze aanspreekpunt voor het college. “De gemeente vindt jongerenparticipatie erg belangrijk en dat vinden wij ook. Op die manier kunnen ze mét jongeren praten, in plaats van over hen.”

Bestuursleden

Eén van de ideeën die ze bijvoorbeeld graag willen realiseren, is een jongerenontmoetingsplaats in Emmen. JAR MM, zoals het orgaan afgekort heet, bestaat inmiddels uit dertien leden, waarvan er vijf bestuurslid zijn. Eén van deze bestuursleden is Anouk Wubs (16) uit Emmen. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie en social media. “We hopen dat er nog veel meer jongeren lid worden. Iedereen tussen de veertien en 28 jaar uit Emmen, of die een band heeft met Emmen is van harte welkom. Wat wij doen is voor en door jongeren en het is vooral heel erg leuk. En er is altijd taart”, lacht ze. Wouter Schut (15) is het jongste bestuurslid van het adviesorgaan. “Het is leuk, het heeft veel te bieden en je leert er veel van”, vertelt hij. Hij is nog niet officieel aangesteld als secretaris, maar mag zich wel alvast zo noemen van de andere bestuursleden.

Praktijk

Het leukste aan de raad vindt Smit de diversiteit van de leden. “Ik zie veel verschillende leeftijden, interesses en vakgebieden voorbij komen, wat betekent dat we geen subgroep vertegenwoordigen, maar juist een hele brede groep jongeren. Dat zorgt ervoor dat onze adviezen ook echt aansluiten op wat er leeft onder de jeugd in Emmen.” Hij zou graag zien dat er zich nog meer jongeren aansluiten om hun ideeën en wensen in de praktijk te brengen. Om jongeren in Emmen en omstreken alvast aan te moedigen om te participeren hebben ze een unieke actie bedacht. “Ons logo laten we ontwerpen door middel van een logowedstrijd. Jongeren bepalen dus zelf hoe ons logo eruit gaat zien. De winnaar mag zijn of haar logo uitwerken met een professioneel reclamebureau en dat logo zal dan voortaan overal te zien zijn”, zegt Smit. De logo’s mogen met de hand of digitaal worden ontworpen en de grootste voorwaarde is dat de volledige naam - Jongeren Advies Raad Emmen - duidelijk zichtbaar is. De wedstrijd duurt tot 12 juni en logo’s kunnen worden ingezonden via het e-mailadres jaremmen@gmail.com of via de website www.jarmm.nl.

Auteur

Redactie