Klary Kemper: 'Mooiste baan van de wereld'

Schoonoord

Lezen en de bibliotheek. Het was en is het einde voor Klary Kemper (57) en Jannie Schippers-Elzing (62), maar zij nemen noodgedwongen afscheid van de fraaie Bibliotheek Schoonoord.

Door Kristian Elders Bibliotheken moeten - provinciaal en gemeentelijk - bezuinigen en het werk in de bibliotheek verandert door de digitalisering en het feit dat mensen het doorgaans steeds drukker krijgen. Tijd om te lezen is er vandaag de dag veel minder. Een reorganisatie betekent het einde van een tijdperk voor de betaalde krachten Kemper en Schippers, die boventallig zijn verklaard. Kemper woont in Sleen en Schippers is een Schoonoordse. Zij waren niet alleen collega’s, maar werden en zijn ook vriendinnen. Kemper was 12,5 jaar vestigingsleider en bibliothecaresse in Schoonoord, terwijl Schippers er twintig jaar lang administratieve werkzaamheden uitvoerde. Laatstgenoemde functie is volgens Schippers nu helemaal weggevallen. "Natuurlijk was ik graag doorgegaan met mijn werk, want ik leef voor het lezen", vertelt de inwoonster van Schoonoord. "Het was altijd mooi om met mensen om te gaan. Ik hielp hen graag en werkte wekelijks bijna zes uur in de bibliotheek." Schippers: "Dit afscheid van mijn werk doet mij heel veel en daarmee bedoel ik ook de sociale contacten. Gelukkig verricht ik nog veel vrijwilligerswerk voor de gereformeerde kerk in Schoonoord en daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder." Het vertrek doet ook Kemper pijn en zij is daarnaast verdrietig. Kemper begon 25 jaar geleden met werken in de bibliotheek in haar woonplaats en werkte zich - na een speciale opleiding - op tot haar laatste functie in Schoonoord. "Het is mijn leven en lezen is leuk, maar ook het omgaan met mensen en het praten over boeken. Ik ga weer solliciteren om aan de slag te kunnen. Mijn dochter verwacht een baby en dat is eerst een mooie invulling, denk ik."

Realistisch

Schippers en Kemper zijn ook realistisch. "Het ledenaantal van bibliotheken loopt overal terug. Vroeger kwamen kinderen naar de bibliotheek om kennis te vergaren voor een spreekbeurt. Tegenwoordig wordt daarvoor internet gebruikt." Wat rest is een jammerlijk gevoel in Schoonoord en omgeving. "Iedereen die betrokken is bij de bibliotheek vindt het jammer en men hoopte dat we mochten blijven", zegt Kemper. "Dit was voor mij de mooiste baan van de wereld." Van vrijwilligers is afgelopen week afscheid genomen door Schippers en Kemper. Leden van de bibliotheek, andere belangstellenden uit Schoonoord en omgeving en mensen uit het netwerk van Schippers en Kemper kunnen donderdagmiddag 12 mei langskomen aan de Kerklaan tussen 15.00 en 17.00 uur. Kemper: "Het wordt een middag met een lach en een traan, verwachten wij. Toch kijken we met heel veel voldoening terug en gaan voor een mooie afsluiting. De vrijwilligers waarmee wij samenwerkten, staan garant voor een erg hecht team. Sommigen van hen zetten zich al veertig jaar in voor de bibliotheek in Schoonoord."

Auteur

Redactie