'Kinderen constant bezig' tijdens Rots en Water

Coevorden

Rots en Water. Met die nieuwe weerbaarheidstraining komt Maatschappelijk Welzijn Coevorden op de proppen in de gemeente Coevorden.

Door Kristian Elders Maatschappelijk werker Kitty Aalderink en opbouwwerker Daphne Oelen geven de groepstraining, die na de zomervakantie uitrolt over de genoemde gemeente. Naast Aalderink en Oelen worden in juni nog eens zes medewerkers van MWC geschoold om de training te (mogen) geven aan eventueel ook jongeren en vrouwen. Rots en Water is binnen de welzijnsorganisatie de opvolger van de verouderde sociale vaardigheidstraining (sova), die volgens Aalderink en Oelen niet meer in de huidige tijd paste. Oelen en Aalderink zeggen dat wetenschappelijk bewezen is dat ook de nieuwe training werkt. "Dit leek ons direct mooi vanwege het fysieke aspect en omdat het een bewezen anti-pestmethodiek is", vertellen zij. "De training is psychofysiek en dat aspect miste in de sociale vaardigheidstraining. Dat was meer luisteren en minder doen. Tijdens de lessen zijn kinderen constant bezig en zij ervaren het geleerde door middel van spel, actie en simpele zelfverdedigingsvormen. Hierdoor worden sociale- en weerbaarheidsvaardigheden aangereikt."

Gepest

Oelen: "Rots staat voor: ik weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Water staat voor communicatie en vriendschap." Aalderink: "Er wordt eerst gepraat (water, red.), maar natuurlijk mag en moet je wanneer dat nodig is voor jezelf opkomen (rots, red.). Je mag boos zijn wanneer je bijvoorbeeld gepest wordt, want dat vindt niemand leuk. Er zijn ook kinderen die te veel ‘rots’ inzetten. Hen wordt geleerd bijvoorbeeld eerst te praten en dus meer ‘water’ toe te passen." Onderwerpen tijdens de training zijn onder meer sterk staan, grenzen aangeven, ontspannen in lichaam en geest plus omgaan met groepsdruk en pestgedrag. De training wordt bij voorkeur gegeven in schoolklassen om de groepsdynamiek in positieve zin te veranderen. Er draait een pilot in de Coevorder Mijndert van der Thijnenschool en wel in groep 3 en 4. Daarnaast krijgt een groep kinderen uit de gemeente die niet verbonden zijn aan één specifieke school de training in Het Bastion in Coevorden. "Daardoor kunnen we de effecten van beide groepen vergelijken", verduidelijkt Aalderink. Binnenkort krijgen ook leerlingen van basisschool De Wegwijzer in Geesbrug de training als opmaat naar de mogelijkheid voor alle andere basisscholen in het nieuwe schooljaar. Het streven is om alle schoolkinderen in de gemeente Coevorden Rots en Water minded te maken, stelt Aalderink enthousiast. De training bestaat doorgaans uit in totaal elf bijeenkomsten van elk een uur. "Dit is iets waar alle schoolkinderen de rest van hun leven iets aan hebben, verwachten wij. Wij denken dat ouders dit ook zo zien." Meer informatie over de training: bel Maatschappelijk Welzijn Coevorden via 085-2735256. Meer informatie over Rots en Water staat op www.rotsenwater.nl en www.mwcoevorden.nl.

Auteur

Redactie