Jans Kelder: 'Zwembad is altijd vrolijk'

Zwinderen

Bij het vijftigjarige Bosbad Zwinderen kwam vrijdagavond een einde aan een tijdperk. Jans Kelder was in zijn woonplaats Zwinderen liefst 22 jaar voorzitter van de Stichting Bosbad Zwinderen.

Door Kristian Elders Sinds begin jaren negentig houdt de 71-jarige oud-docent in het voortgezet onderwijs zich bezig met het wel en wee van het schitterend gelegen zwembad aan de Toldijk. Het bestuur telt twaalf mensen, die in de regio wonen. Zij vormen een hecht team dat volgens Kelder goed op elkaar is ingespeeld. Naast Kelder namen ook de Oosterhesseler Wim van Rossum (sinds 1999 in het bestuur, red.) en Grietje Bussemaker (vanaf 2009, red.) uit Geesbrug afscheid. Van Rossum en Bussemaker worden opgevolgd door de Geesbrugse Hilda Hilbolling en Roelof Smit uit Zwinderen. Opvolger van Kelder is Erik Lanting uit Oosterhesselen en de geschiedenis herhaalt zich. Kelder was namelijk ook vijftien jaar voorzitter van voetbalvereniging VIOS Oosterhesselen en bij die club was het dezelfde Lanting die het stokje destijds overnam. "Misschien moest het zo zijn, maar het was uiteraard niet op mijn initiatief", laat Kelder weten. "Erik weet van wanten, heeft affiniteit met het zwembad en met Zwinderen en weet hoe het eraan toe gaat in een dorp. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat iemand van buitenaf deze taak niet op zich kan nemen, maar Erik Lanting als nieuwe voorzitter voelt voor ons vertrouwd." Hoe hield Kelder het al die jaren vol als preses? "Ik kreeg er altijd veel voor terug en mensen zeggen nooit 'nee' tegen het zwembad wanneer er een vrijwilligersklus is te klaren. We zijn samen dan ook trots op dit zwembad. Meer algemeen ben ik voor een fijnmazig netwerk van voorzieningen op het platteland. Ik ben geen zwemmer en wel een liefhebber van voetbal, maar ik ben voor leefbaarheid op het platteland. Alles hoeft van mij niet zozeer groter in de vorm van schaalvergroting."

Vernieuwen

Kelder is eerlijk: "Ik moet niet blijven totdat mensen zeggen: wanneer stopt hij? Andere gezichten in het bestuur is belangrijk voor de toekomst van het zwembad. Het huidige bestuur is ervaren, maar je moet ook vernieuwen." De oud-voetballer van VIOS blijft meewerken in de groenploeg van het zwembad en bedient ook komend seizoen de kassa. "Dit is meer dan alleen maar vrijwilligerswerk, vind ik. Dit is een sociaal gebeuren en het mooie is dat iedereen hier altijd positief is. Een zwembad is altijd vrolijk." Kelder benadrukt dat Bosbad Zwinderen zeker niet alleen op het eigen dorp is gericht. "Dit is een regionaal zwembad en inwoners van een behoorlijk aantal dorpen komen hier over de vloer." Bosbad Zwinderen wil voor wat betreft groene energie een slag maken op het vlak van onder meer zonne-energie. "Dat is een uitdaging, maar daardoor kunnen we nog jaren vooruit als zwembad. Zolang we ook op tijd blijven investeren en tijdig zorgen voor vernieuwing in het bestuur." Kelder: "Ik ga het voorzitterschap niet missen, want de betrokkenheid blijft bij het zwembad. Wel ga ik de vergaderingen en bestuursleden missen. Waarom voorzitter zijn leuk is? Het omgaan met mensen en je hoeft van alles eigenlijk 'niets' te weten, maar je moet wel overal een beetje van op de hoogte zijn. Het is zaak om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen en dat je geen dingen wilt doen die je toch niet zelf kunt uitvoeren."

Auteur

Redactie