Overdracht van Joods monument in Sleen

Sleen

Vrijdag vond de overdracht van het Heckscher monument plaats in het brinkdorp Sleen. Leerlingen van de plaatselijke basisschool De Akker kwamen onder koude en druilerige omstandigheden samen bij het Heckscher monument naast de kerk in Sleen. Ondanks het koude weer waren er veel belangstellenden.

Jaqueline van der Hulst vertelde de aanwezigen over de familie Heckscher - die in de oorlogstijd de enige Joodse familie in Sleen was - en over het oprichten van een monument voor de familie, ter nagedachtenis en om jaarlijks even een moment stil te staan. Dat deden de leerlingen vervolgens ook. Er werden eigen geschreven gedichten voorgelezen, er werd gesproken en na het spelen van de Last Post hield iedereen twee minuten stilte in acht.

Fakkel van de vrijheid

Geert Roeles (VVD) sloot het bijzondere moment namens de gemeente Coevorden af en vervolgens ontvingen de leerlingen van groep 8 in gebouw Ons Centrum een oorkonde en groep 7 de zogeheten fakkel van de vrijheid. Vanaf nu is groep 7 een jaar verantwoordelijk voor het monument en geven zij de vrijheid over een jaar door. Dit alles in het kader van adopteer een monument.

Auteur

Redactie