Mia Carey: 'Mantelzorgers houden vol'

Coevorden

Mantelzorgers komen in mei en juni aan hun trekken. Voor hen worden voorlichtingsmiddagen gehouden onder de noemer Mantelzörg op Stee.

Door Kristian Elders Mantelzörg op Stee is een uitbreiding van het samenwerkingsproject Zörg op Stee van de Saxenburgh Groep, Icare en Mia Carey fysiotherapie, valpreventie en coaching in Gees. De organisatie bestaat uit de afdeling ergotherapie van het Coevorder dagziekenhuis Aleida Kramer (Saxenburgh Groep), de fysiotherapeuten van Mia Carey fysiotherapie, valpreventie en coaching, Icare verpleging en verzorging plus de huisartsen in de gemeente Coevorden. De partijen willen fysieke en mentale overbelasting voorkomen bij mantelzorgers. Tijdens de middagen zijn er workshops - in twee groepen - over fysiotherapie en ergotherapie (elk een half uur, red.), is er gelegenheid om ervaringsverhalen uit te wisselen en kan kennis worden vergaard bij zorginstanties. Een mantelzorger uit het gebied vertelt vanaf 14.00 uur kort over zijn of haar ervaringen. De locaties - van 13.30 tot 16.00 uur - zijn Aleida Kramer in Coevorden (9 mei), hotel-café-restaurant Hegen in Wezup (30 mei), dorpshuis de Hesselerhof in Oosterhesselen (13 juni) en mfc de Brink in Sleen (27 juni). In elk geval in Dalen (oktober) en in Dalerpeel (november) wordt later dit jaar een voorlichtingsmiddag gehouden.

Vormgeving

Frans Fonville is huisarts in Coevorden en houdt zich vanaf het eerste moment bezig met Mantelzörg op Stee. Hij heeft een belangrijk aandeel in de vormgeving van de voorlichtingsmiddagen. Ook onder meer ergotherapeute Marloes Poppink, fysiotherapeute Mia Carey en wijkverpleegkundige van Icare Karen Sewuster zitten in de organisatie. “Mantelzorgers houden het heel lang vol”, vertelt Carey. “Het komt voor dat zij te laat aan de bel trekken of niet weten waar hulp kan worden geboden. Dan moet er ineens heel veel worden geregeld in de vorm van bijvoorbeeld een spoedopname en dat is heel ingrijpend. Mantelzorgers moeten weten waar zij terecht kunnen met hun vragen. Hoe herken je overbelasting? Onder meer die vraag komt aan bod tijdens een voorlichtingsmiddag.” Organisaties die zich bezighouden met mantelzorg zijn aanwezig tijdens de voorlichtingsmiddagen in de regio. “Het is mooi dat ook huisartsen worden betrokken in het geheel”, zegt Sewuster. “Zij hebben goed zicht op overbelaste mantelzorgers.”

Gratis

Aanmelden kan via www.icare.nl, Marloes Poppink (0524-526000 en mantelzorgopstee@sxb.nl), Mia Carey (0524-582017 en mantelzorgopstee@miacarey.nl) of Karen Sewuster (06-23900051). Wat kunnen mantelzorgers doen die thuis niet gemist kunnen worden door de hulpbehoevende? Daarvoor wordt een medewerker van Icare of een andere mantelzorger geregeld. Mantelzorgers moeten daarvoor contact zoeken met Sewuster. Deelname is gratis.

Auteur

Redactie