Emmer scholieren maken speelfilms voor bioscoop

Emmen

Dat Emmen Culturele gemeente van Drenthe is, kan bijna niemand gemist hebben. Maar wat merken de middelbare scholieren daarvan?

Op het Esdal College in Emmen draait met een speciaal toegekende subsidie van ‘Van Goede Grond’ een educatief project onder de naam Klasse!film. Maar liefst negen tweede klassen van diverse locaties van het Esdal College afdeling vmbo-tl schreven zelf een filmverhaal over hun eigen omgeving en hun cultureel erfgoed. De afgelopen weken waren de scholieren maar wat druk met het project. Onder leiding van Meindert Dost en Melanie Banis van stichting. KunsTint leerden ze de ins en outs van het maken van een speelfilm. Hoe knip je een verhaal in verfilmbare stukjes, hoe verdeel je de rollen, hoe werkt een camera precies en wat zijn eigenlijk de taken van een regisseur? Ook moesten ze op zoek naar geschikte locaties om de opnames te maken, bijvoorbeeld het Hunebedcentrum in Borger. Andere klassen maakten hun filmopnames bij Ellert en Brammert in Schoonoord en bij de Noabershof van het Volk van Grada in Emmen. Filmdocent Meindert Dost vertelt enthousiast over de inzet van de leerlingen: “Het is prachtig om te zien hoe de leerlingen zich vol enthousiasme inzetten om zo goed mogelijk voor de dag te komen. En niet voor niets, want op 31 mei gaan de films van Esdal College Boermarkeweg officieel in première in de Utopolis bioscoop in Emmen. Om ook ouders en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om het eindresultaat te bekijken, draait elke film in een aparte voorstelling. De filmpremières draaien tussen 18.00 en 21.00 uur.”

Auteur

Redactie