Erik van Klinken: ‘De mensen worden vast en zeker gek van mij’

Emmen

Het gaat goed met zanger Erik van Klinken (49). De goedlachse Emmenaar is dankzij zijn nieuwste hit ‘Dit is het land’ de meest gedraaide artiest bij RadioNL en diens Belgische evenknie de VBRO.

Door Vincent Trechsel Het is nu anderhalve week geleden dat Dit is het land uitkwam en dat het nummer direct twaalf prijzen opleverde, had de bescheiden Van Klinken niet verwacht. Bij RadioNL wordt het nummer bestempeld als Hollandse Nieuwe en bij de VBRO heet het de Trotsplaat. Dat betekent dat Van Klinken niet meer van de ether te slaan is. Waar bijvoorbeeld Frans Duijts deze week acht keer te horen is op de radio, kunnen luisteraars liefst 52 keer Erik van Klinken voorbij horen komen. “De mensen zullen wel gek van me worden, maar dan wel in positieve zin, hoop ik”, reageert hij lachend.De reden dat Van Klinkens nieuwste lied zo scoort, is volgens de Emmenaar het inspelen op de actualiteit en de boodschap van het nummer. Die luidt: we zijn gastvrij, maar willen wel dat ons land blijft zoals het is. “Veel mensen denken het en ik zing het met dit liedje”, doelt hij op de kritieken op de komst van de vluchtelingen.

Regels

“Ik vind dat veel mensen lopen te zeiken. Als je om je heen kijkt – naar al die ellende in alleen al Europa – dan zitten we in Nederland wel goed hoor. We willen hier iedereen helpen, maar die mensen hebben zich wel aan onze regels te houden. Niemand komt aan mijn land! Dat gevoel leeft in België ook enorm. Daarom scoort het nummer daar ook.” Van Klinken dankt de mensen uit zijn team voor zijn successen. Hij omschrijft ze als lieden die het beste met elkaar voor hebben. “De muziekwereld zit vol met ego’s en er is heel veel afgunst, maar deze mensen zijn te vertrouwen”, reageert hij complimenteus naar zijn crew.

Teamleden

Eén van die teamleden is Bram Koning. Tekstschrijver van ook Gerard Joling, Willeke Alberti en wijlen André Hazes. “Bram zei over mij: je bent niet de beste zanger en ook niet de slechtste, maar ik zie in jou een totaalplaatje. Laten we samenwerken.” De joviale zanger – die een hoge gunfactor geniet – omschrijft zichzelf in zijn werk als ‘vreselijke pitbull’. Als er een nieuwe single van hem uitkomt, houdt hij alles in de gaten. YouTube, de downloads, de Top 100, alles. “Dan ben ik niet de leukste kerel”, beaamt hij. “Dat zeg ik ook altijd tegen mijn vriendin. Ze kan me dan het beste twee weken met rust laten, want op dat moment telt er voor mij maar één ding. Nou goed, bij wijze van spreken dan.”

Auteur

Redactie