Traditionele Highland Games in aantocht

Emmen

In de Schotse Hooglanden worden al zo’n duizend jaar Highland Games gehouden. Voor de Schotse koningen was het een ideale gelegenheid om mannen voor het leger te rekruteren.

De sterkste deelnemers werden vaak hun bodyguards en de snelste mochten koerier worden. Behalve de koningen hielden ook clans en families soortgelijke spelen, waarbij op verschillende onderdelen de strijd met elkaar werd aangegaan. Een keer per jaar kruisten de clans de 'degens' tijdens kracht- en behendigheidwedstrijden en daarbij gebruikten ze 'gereedschap' en materialen waarmee ze dagelijks te maken hadden.

Vriendenclubs

De Highland Games traditie van Rugby Club Emmen gaat niet zo ver terug als die van de Schotten, echter zijn de vorbereidingen voor de 28e keer alweer in volle gang. De Highland Games van Rugby Club Emmen is een evenement dat zich richt op een heel breed deelnemersveld, variërend van sport- en buurt-verenigingen, bedrijven, cafés en vriendenclubs uit Emmen, maar ook uit de aanliggende dorpen. Er doen ook regelmatig teams uit andere delen van het land mee. De acht onderdelen zijn op het rugbyveld uitgezet. Enkele onderdelen zijn paal- werpen en stenen tillen. Een ware krachtmeting, waarop menigeen zich verkijkt. Een van de vaste publiekstrekkers is het paalduwen of het zogenoemde King of the Ring. Door middel van een paal moeten twee teams elkaar uit de cirkel proberen te duwen. De afgelopen jaren is er naast de krachtmetingonderdelen meer aandacht gekomen voor onderdelen waarbij teamgeest en behendigheid belangrijk zijn. Na afloop van de games is er muziek in de feesttent en worden de winnende dames- en herenteams bekend gemaakt, zowel van de spelen als voor het meest origineel verklede team. Het evenement vindt 21 mei plaats bij Rugby Club Emmen.

Auteur

Redactie