Rondom Gees is familiedag

Gees

Stichting Rondom Gees houdt zaterdag 23 april de negende editie van de gelijknamige toertocht voor motoren uit 1920 of ouder. Start: 9.30 uur bij gebouw Pluspunt aan de Dorpsstraat 83 in Gees.

Door Kristian Elders Joop Gerdes en Peter Kuiper uit Gees behoren vanaf 2008 tot de organisatie. "De route is mooi en doorkruist een prachtig gebied", weet Gerdes. "Er staan bij ons geen dagprijzen op het spel. Wel gaat een bedrag naar een nog aan te wijzen goed doel. De dag begint met het eten van een krentenwegge in Pluspunt. Onderweg zijn er koffiestops en we eten tussen de middag in Gasselte bij restaurant ‘t Maotie." Plaatsen als Valthe, Odoorn, Exloo, Buinen, Drouwen, Schoonloo en Westerbork worden aangedaan. De finish is even na 16.00 uur in Gees. Kuiper: "Lokale en regionale ondernemers helpen als sponsoren en de hele buurt wordt er dus bij betrokken. Neem alleen al de plaatselijke camping in Gees." Primeur tijdens Rondom Gees is dat de organisatie een sponsor heeft voor de levering van milieuvriendelijke en biologische brandstof. Alle ruim tachtig deelnemers krijgen zo’n vijf liter exomax gratis. "Een volgende stap zou biologische olie kunnen zijn”, verduidelijkt Gerdes.

Voor 1915

Bijzonder aan Rondom Gees - voor de organisatie is het geen probleem om ruim twintig vrijwilligers enthousiast te maken - is dat 64 deelnemers in het bezit zijn van een veteranenmotor, die voor 1915 is gebouwd. Het aantal deelnemers heeft het plafond bereikt. Kuiper: "Het moet een familiedag blijven en niet te groot worden." De populaire route is hetzelfde als vorig jaar, maar op 23 april wordt het traject in de omgekeerde rijrichting afgelegd. Omroeper is de markante Noord-Brabander Piet Heidema. Het blijft niet alleen bij Nederlandse deelnemers, want ook liefhebbers uit onder meer Duitland en Groot-Brittannië schreven zich in. Wat te denken van bijvoorbeeld Uwe Goedereis uit het Duitse Löhne? Hij start om 9.34 uur. Rondom Gees maakt onderdeel uit van de Tripartite Bokaal, die bedacht is door de organisatie uit Gees. De deelnemer met de oudste machine die de Duitse Keilriemenfahrt, de Horsepowerrun in Veenhuizen en Rondom Gees tot een goed einde brengt, krijgt de wisselbokaal. Titelverdediger is Ronald Florens met zijn Triumph Roadster uit 1913. Kuiper en Gerdes rijden zelf mee op 23 april. Toch zou Gerdes ook wel van de zijlijn toe willen kijken. "Op een afstandje merken dat de mensen samen plezier hebben." Meer: www.rondomgees.nl.

Auteur

Redactie