Marissa Dekker: 'We zetten er vaart achter'

Coevorden

Nog even en dat is het zover. De vuurdoop van de jongerenraad in de gemeente Coevorden is op de avond van de raadsvergadering: dinsdag 26 april in het Hof van Coevorden.

Door Kristian Elders De jongerenraad bestaat uit twintig leden en richt zich op de hele gemeente en dus niet alleen op de Vestingstad Coevorden. "Twintig jongeren lijkt misschien veel, maar tijdens een vergadering vind ik dit een goed aantal", vertelt de 16-jarige Marissa Dekker - medeverantwoordelijk voor de activiteiten - uit Geesbrug. Samen met onder meer haar leeftijdsgenoten Noëlle Dekker - overigens geen familie van Marissa - uit Emlichheim en Melle Keen uit Coevorden zit zij in de jongerenraad, die straks dus officieel bestaat vanaf 26 april. "We pakken door en zetten er vaart achter!"

Gemeente Coevorden

De tieners volgen het vierde leerjaar van de havo in De Nieuwe Veste, maar zien graag dat ook jongeren uit de dorpen in de hele gemeente Coevorden zich aansluiten bij de raad. "Het moet geen 'ding' van onze school zijn", legt Noëlle - zij houdt zich bezig met public relations - uit. De scholieren overleggen in de raadzaal en hebben het onder meer over de krimp in Coevorden. Er is bijvoorbeeld een werkgroep opgericht om tot een statuut en convenant te komen. De groep komt donderdag 21 april weer bij elkaar. Melle heeft zitting in de activiteitencommissie, houdt van praten en richt zich daarnaast op public relations. Samen met de andere leden maakt hij zich op voor het startmoment en de presentatie van de jongerenraad. "Wij leren de raadsleden kennen en zij komen meer te weten over ons." Ook burgemeester Bert Bouwmeester is van de partij op 26 april. "Eén van onze doelen is bekend worden. Wij gaan zeker weten een rode loper proberen te regelen!"

Mening

Marissa: "Wij zijn de toekomst en staan dichtbij bepaalde onderwerpen, die ons aangaan. De gemeenteraad heeft de mening van de jeugd nodig over bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden om echt goede besluiten te nemen, vinden wij. Wij willen de mening van de jeugd in de gemeente zelf doorgeven tijdens toekomstige raadsvergaderingen. Daarvoor kunnen we spreektijd aanvragen." Voor Marissa is dit avontuur nu al een hele ervaring. "Ik had nooit verwacht dat dit zo interessant zou zijn. Het geeft een soort van kick dat je iets te zeggen hebt." Bij die worden sluit Noële zich aan. "Ik heb nooit het gevoel dat ik een domme opmerking maak tijdens een vergadering. Alles wordt geaccepteerd en de sfeer is heel goed." Melle: "De jongerenraad kost tijd, maar elke minuut is het waard. Wij vinden dit echt leuk!" Meer informatie staat op Facebook of stuur een e-mail naar het adres jongerenraad@raadcoevorden.nl.

Auteur

Redactie