Landelijke graadexamens piano succesvol afgerond

Emmen

Op het Esdal College in Emmen zijn zondag 17 april de landelijke graadexamens piano gehouden. Deze examens worden georganiseerd door de EPTA, The European Piano Teachers Association.

De EPTA is een vereniging van pianisten en pianodocenten in Europa. De vereniging organiseert jaarlijks masterclasses, cursussen en congressen. Ook is er een eigen tijdschrift, het PianoBulletin met daarin artikelen over alles wat pianospelen en lesgeven betreft. Alyona Schuiling, muziekdocent bij het Esdal College, is concertpianist en lid van EPTA. Zij was dit jaar coördinator voor de EPTA-examens en zo kwam het Esdal College in beeld als plaats om de piano-examens te organiseren. Het Esdal College is een cultuurprofielschool en er worden regelmatig muzikale evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse Esdal Muziekconcours.

Leerling

In 2002 is EPTA Nederland gestart met de landelijke graadexamens piano voor leerlingen van EPTA-leden. Deze examens zijn in eerste instantie bedoeld om het niveau van lesgeven te bewaken en te verhogen. Daarbij meent EPTA dat het voor zowel de docent als de leerling fijn is om naar iets toe te werken. Bij de start in 2002 deden 25 kandidaten van acht docenten examen op drie locaties. In 2016 zijn dit ruim 330 leerlingen van 92 docenten op achttien locaties. De examens voorzien duidelijk in een behoefte en dat zal alleen maar toenemen nu steeds meer muziekscholen wegvallen. Dit jaar hebben de volgende kandidaten uit Emmen en omstreken meegedaan en zij zijn ook geslaagd: namens het Esdal College Joeri Vinke (19), Max van Stiphout (17) en Dian Hulsebosch (15) en namens obs ’t Eenspan Evana (11) en Virena (9) Schuiling.

Auteur

Redactie