Ingo Leth: ‘Door symboliek wordt papier een emotie’

Emmen

Schilder en kunstenaar Ingo Leth (48) heeft een zelf opgelegde en bijzondere opdracht afgerond. Exact duizend kraanvogels zijn geschilderd. Volgens Japanse traditie mag hij nu een wens doen.

Door Vincent Trechsel Eigenlijk moet je daarvoor duizend origami kraanvogels vouwen, maar Leth deed het op zijn eigen manier door er duizend te schilderen. De wens was het genezen van zijn moeder, bij wie in 2007 borstkanker werd geconstateerd. “Je laat op die manier zien dat je ermee bezig bent. Voor mij was het een belangrijke manier om mijn moeder te steunen”, aldus de inwoner van Emmen.

Japanse

Leth kwam in contact met deze Japanse legende na het lezen van een boek waarin het verhaal van Sadako Sasaki werd verteld. Zij overleefde als vierjarig kind een atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar tien jaar later werd er als gevolg van die atoombom leukemie bij haar geconstateerd. Ze begon te vouwen en wilde na duizend kraanvogels genezing wensen. Het verhaal wil dat ze 990 kraanvogels heeft gehaald en toen overleed. “Mijn moeder is gelukkig wel genezen verklaard, enkele jaren terug al. Toch wilde ik doorgaan met mijn kraanvogels. Waar ik de vogels eerst subtiel en misschien wel wat te snel wilde maken, kon ik later meer de tijd nemen. Dat zie je ook terug.” Op het duizendste schilderij bijvoorbeeld zijn de kraanvogels prominent aanwezig. Sterker nog, het hele schilderij draait om de dieren. Rondom de dansende kraanvogels zijn alle stappen geschilderd die nodig zijn voor het maken van een origami kraanvogel. Het schilderij overhandigt de kunstenaar van Duitse komaf aan Sigrid’s Garden uit Emmen. Het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is in 2008 opgericht en verdient het volgens Leth om het schilderij te krijgen. “Zij leveren heel goed werk en het toeval wil dat mijn moeder ook Sigrid heet. Dat moet allemaal zo zijn.”

Moeder

De link met Leth en de Japanse cultuur zwemt al achttien jaar in zijn achtertuin: koikarpers. En de symboliek die in Japan wordt gebruikt, is het die de Emmenaar zo kan waarderen. Zo ook dus bij de kraanvogels. “Veel mensen weten niet hoe ze met de ziekte van een ander om moeten gaan. Ik zeg ook niet dat dit de manier is, maar het geeft je een doel. Sommigen branden elke dag een kaarsje, dat is ook mooi. Je wilt je in ieder geval inzetten voor je moeder, terwijl je eigenlijk niets kan doen. Op deze manier kan dat wel. Mijn moeder vond het erg bijzonder dat ik me er zo lang mee bezig hield. Zij heeft het laatste schilderij ook al gezien en dat was een emotioneel moment.” Of de kunstenaar nu in een zwart gat valt? “Dat hebben heel veel mensen me al gevraagd, maar geen zorgen: dat gebeurt niet. Ik ben alweer met een volgend project bezig. Ik vind het een mooi vak. Als je de symboliek kent, is het geen papier meer waar je naar kijkt, maar een emotie.”

Auteur

Redactie