Bandleden The Common Linnets naar Emmen

Emmen

Jake Etheridge en Matthew Crosby zijn bekend The Common Linnets, naast Ilse DeLange en JB Meijers. Op zondag 17 april komen de singer-songwriters naar Emmen. Ze laten ’s middags om 15.00 uur voor het eerst hun nieuwe EP’s horen bij Poppodium Apollo in Groothuis.

Door Dylan de Lange Wanneer begonnen jullie met muziek maken? Jake: “Ik was vijftien jaar. Mijn familie was heel muzikaal, maar tot dan kwam het niet in me op om zelf muziek te maken. Rond die tijd begon ik met schoolgenoten een coverband. Ik speelde basgitaar en zong. Zo heb ik in heel veel bandjes gespeeld. Vaak oefenden we alleen maar en kwamen we niet eens aan optreden toe.” Matthew: “In het begin van mijn tienerjaren probeerde ik voor het eerst mijn eigen liedjes te schrijven. Op dat moment wist ik wat ik wilde met mijn leven en vond ik dat mijn kennis gedeeld moest worden.” Hoe is het om met The Common Linnets te spelen? Jake: “Dat is echt te gek. Het is een unieke mix van talenten en achtergronden. Die combinatie vormt een geweldig project.” Matthew: “Geweldig. Ik heb het gevoel dat ik hier als muzikant heel erg groei. We hebben het erg gezellig samen, dat is ook belangrijk.” Wat vinden jullie van Nederland? Jake: “Nederland is heel mooi, vooral de steden. Ik houd ervan om in Amsterdam rond te lopen en naar mensen te kijken. Wat ik ook een pluspunt aan Nederland vind: bitterballen!” Matthew: “Een geweldig land, schitterende mensen en steden. En het is fijn om een land van begin tot het eind te leren kennen, zonder daarvoor twee weken te moeten rijden. Nederland voelt als een tweede thuis.” Waar halen jullie de tijd vandaan om voor jezelf te schrijven als jullie zoveel muziek maken met The Common Linnets? Jake: “Je kunt op elk moment van de dag schrijven. Soms schrijf je kleine stukjes en valt het uiteindelijk samen. Of soms is het gevoel over een liedje zo sterk dat je hem in een keer afmaakt.” Matthew: “Liedjes schrijven is voor mij een heel vrij proces. Het overkomt me als ik in de trein zit of in bed lig.” Beschrijf jouw muziek eens. Jake: “Op dit moment folk/akoestisch/singer-songwriter.” Matthew: “Ik ben altijd sterk beïnvloed geweest door singer-songwriters uit de jaren ’60 en ’70, zoals Van Morrison en Neil Young.” Waar gaan de liedjes over? Jake: “De EP in zijn geheel volgt de tijdlijn van een mislukte relatie van begin tot het eind. You Found Me First gaat uiteraard over iemand die jou heeft gevonden en je heeft gered van jezelf. Het eindigt met Getting Over You, wanneer de relatie uit is.” Matthew: “Die van mij gaat ook over een relatiebreuk.” Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Jake: “Meestal uit dingen die mij in mijn leven overkomen, relaties uit het verleden en mijn familie. Wat muziekvoorbeelden betreft leer ik graag van singer-songwriters als Jason Isbell en Ryan Adams.” Matthew: “Inspiratie haal ik uit alles. De grootste muzikale invloeden voor mij zijn The Beatles, Jackson Browne, Wilco en Radiohead.” Wat kan Emmen verwachten op zondag 17 april? Jake: “Het gaat heel erg leuk worden. Ik heb vooral heel veel zin om mijn liedjes voor de eerste keer aan publiek te laten horen.” Matthew: “Ik kijk ernaar uit om de mensen een kant van ons te laten zien die ze misschien niet eerder hebben gezien. En er gaan geruchten dat Jake zijn shirt uit gaat trekken, maar die kan ik niet bevestigen noch ontkennen.” Jake Etheridge & Matthew Crosbyspelen op zondag 17 april om 15:00 uur bij Poppodium Apollo in Café Groothuis. Tickets zijn te koop via www.poppodiumapollo.nl.

Auteur

Redactie