Artistiek Klazienaveen gonst van activiteiten

Klazienaveen

Artistiek Klazienaveen is bekend van de Artistieke markt die elk jaar samen met de boekenmarkt wordt gehouden. Dit voorjaar gonst het weer van de activiteiten in het grootste buitendorp in de gemeente Emmen. Centraal staat het cultureel erfgoed en de aanwezige kunst in Klazienaveen.

Het eerste succes is de oprichting van de historische werkgroep ‘Historisch Klazienaveen’, opgericht door Klazienaveners Jans Jagt en Lammert Schoonewille. Zij zetten zich in voor behoud van de historie van Klazienaveen en zorgen dat het vele beeldmateriaal niet verloren gaat. Het tweede succes was op 10 maart, toen hield amateurarcheoloog Gerrie van der Veen een lezing over Oud Klazienaveen. Wegens de enorme belangstelling is een tweede lezing gepland, die plaatsvindt op 21 april. Ook deze tweede lezing is al vrijwel uitverkocht. In de periode maart en april loopt ook het project Memory Lane. Een op zichzelf staand project waarin bijzondere Klazienaveners geïnterviewd en gefilmd worden. Hiermee wordt hun verhaal over het dorp vastgelegd. Op 21 mei worden de resultaten gepresenteerd op de slotavond. Voor de jongeren van Klazienaveen is er het project GuerrillaPoëzie. Vianna Spang is een van de zes enthousiaste Klazienaveense jongeren die aan het project mee doet. Onder leiding van kunstenaar Henry Alles en dichter Kasper Peters wordt hard gewerkt om met de jongeren nieuwe historie te maken. Vianna: “Het proces was super leuk, maar het spelen met woorden was het leukste. Ik was baas over mijn eigen gedicht. De komende weken laten ook de anderedeelnemers hun Poëzieborden opduiken op geheime locaties in Klazienaveen. Houd het in de gaten!” Op 21 mei is de Artistieke Markt het ‘VerhalenFestival’ in het Esdal College Klazienaveen. De projecten worden mogelijk gemaakt door Van Goede Grond, Stichting Erfgoed Netwerk, De Kunstbeweging en Historisch Klazienaveen.

Auteur

Redactie