Tennisdames TCB denderen door

Emmen

Niet één niveau hoger, maar gelijk twee. Dat leek tenniscoach Ruud Koning (44) van Tennisclub Bargeres het beste toen zijn damesploeg vorig seizoen overtuigend kampioen werd.

Door Vincent Trechsel De zes dames die samen als team competitietennis spelen, wonnen vorig seizoen in de tweede klasse alle wedstrijden. Spannend werd het nooit, omdat alle potjes gewonnen werden met 6-0 of 6-1. Die spaarzame keer dat een tegenstander twee games won, had dan ook te maken met een off-day van één van Konings spelers. “Ik wilde de dames meer tegenstand bieden en hoewel je dat een klasse hoger natuurlijk wel krijgt, wilde ik nog een stap hoger proberen. Nu spelen de dames van TCB tweede niveau landelijk. Dat is echt heel goed.” Toch merkte de damesploeg daar afgelopen zondag, toen het nieuwe speelseizoen werd geopend, weinig van. Tegenstander was TC Gooiland uit ‘t Gooi en de uitslag loog er niet om: 6-0. Net als de heren van TC Bargeres overigens, die ook hun eerste wedstrijd van het seizoen met 6-0 winnend afsloten.

Fitter

“Om op hoog niveau te tennissen, trainen de dames zo’n vijf uur per week. Met de meeste werk ik al acht jaar lang. Dat we nu met 6-0 hebben gewonnen is erg knap. We waren fitter en beter”, vertelt Koning – woonachtig in Emmen.Zijn jongste pupil is vijftien jaar. Het kan gebeuren dat zij het moet opnemen tegen iemand van dertig die jarenlang op het hoogste niveau heeft gepresteerd. Oneerlijk? Nee, oordeelt Koning. “Daar leren ze alleen maar van. Ik vind de uitslag ondergeschikt aan de ontwikkeling die iemand doormaakt.” Bij die ontwikkeling is het mentale aspect erg belangrijk, meent Koning. “Dat wordt erg onderschat, vind ik. Ik krijg daarbij hulp van Hardy Menkehorst die als mental coach al dertig jaar Olympische Spelen van dichtbij heeft meegemaakt. Je krijgt energie alleen al als je met hem praat.”

Keihard

Een goed voorbeeld van een mentaal sterke tennisser is volgens de Emmenaar de Spanjaard Rafael Nadal. “Die jongen geeft nooit op, dat is zijn kracht. Maar dat moet je wel kunnen.” Toch is het niet alleen maar keihard werken bij TC Bargeres. De dames en hun trainer zijn ambitieus, maar houden ook van een ‘gezellige huiskamersfeer’. “Ik kan goed bij deze club werken”, geeft Koning de credits aan TCB. “De faciliteiten zijn goed, er is een duidelijk beleid en er is een goede verhouding.”

Auteur

Redactie