Obs Meester Vegter in Drentse sferen

Emmen

De jaarlijkse feestelijke ouderavond, met het afscheid van groep acht van obs Meester Vegter in de Emmer wijk Bargermeer was dit jaar extra bijzonder, want het thema was ‘Drents in Drenthe’.

Door Mayke Bos De feestelijke ouderavond vond vrijdagavond plaats in het Hondsrug College aan de Emmalaan. Directeur van de school Klaas Bakker verbaasde het niet dat veel kinderen moeite hebben met de Drentse taal, maar toch zette hij voor groep zeven en acht eigenhandig een Drentse mini-musical in elkaar. “Het was niet voor iedereen even gemakkelijk om het Drents onder de knie te krijgen. Vanavond hoor je daarom veel woorden als kieken, in plaats van kiek’n”, kondigt hij aan. De groepen één tot en met zes bijten het spits af met Drentse liedjes, toneelstukjes en gedichtjes.

Trotse

In de zaal zitten trotse ouders en grootouders, waaronder Tineke Kemkes, de oma van Famke (11) en Arwin (7). “Ik vind het prachtig om al die kinderen Drents te horen praten. Als voorleesmoeder las ik laatst eens iets voor in het Drents, maar dat vonden ze maar moeilijk te verstaan”, vertelt ze. Dat vindt Kemkes best wel raar voor kinderen die geboren en getogen zijn in Drenthe. Het doet haar dan ook deugd dat haar kleinkinderen op deze manier toch in aanraking komen met de Drentse taal. Famke keek wel vreemd op toen ze de tekst van Pieteroliekar aan het oefenen was en oma spontaan met haar mee zong. “Ik zeg: ‘Och kind, dat liedje is al zo oud!’ Mijn vader liep vroeger ook met de pieteroliekar. Mijn ma sjokte er alleen niet achteraan”, lacht Kemkes.

Grappig

Famke vindt het allemaal wel grappig. “Het is wel moeilijk. We dragen bijvoorbeeld een gedicht voor over een schutteldouk, maar ik wist eerst niet wat dat was. Maar ik vind het ook wel leuk, want sommigen spreken Drents heel grappig uit en daar moet ik dan om lachen.” Ook oma Kemkes vermaakt zich kostelijk tijdens de mini-musical ‘Inspectiebezuuk bij Meester Langpoot’ en schiet regelmatig in de lach. Aan het publiek is ook gedacht, met meezingers als Op Fietse van Skik en het Drentse volkslied. De voorstelling wordt afgesloten met een afscheidslied door groep acht. De lach maakt plaats voor ontroering en hier en daar vloeit zelfs een traan. Maar mochten wegen scheiden en kinderen uitvliegen naar elders, dan nemen ze in ieder geval de herinnering aan deze avond mee om nog eens op terug te kieken.

Auteur

Redactie