Jenne Dekker: 'Karate staat voor respect'

Coevorden

Senior grootmeester van het jaar 2016: de gouden award. Die erkenning kreeg karateleraar Jenne Dekker (60) uit Coevorden begin deze maand in het Gelderse Asperen.

Door Kristian Elders De oud-karateka en oud-kickbokser behoort tot de grootmeesters van de wereld. Ook wel bekend als The International Martial Arts Hall of Fame. De Coevordenaar - hij is in zijn woonplaats eigenaar van de sportschool Kokoro - krijgt de award vanwege zijn tomeloze inzet als karateleraar. "Dit is in onze sport vergelijkbaar met een koninklijke onderscheiding", vertelt de ervaren Dekker. "Ik ben dan ook echt verkozen en heb hier zelf vooraf niets over te zeggen." Dekker: "Men kijkt naar de wijze waarop ik mijn kennis overbreng op mijn leerlingen. Ik geef nu 37 jaar les en sommige mensen zijn al 35 jaar bij mij. Mijn leerlingen zijn ook mijn vrienden geworden en dat is erg prettig", zegt Dekker. Zijn eerste leermeester was overigens de Emmenaar Joop Reilman.

Stichting Japanse Krijgskunsten

Dekker begon 'pas' op 19-jarige leeftijd met karate. Sinds vijf jaar is hij met Kokoro aangesloten bij de Stichting Japanse Krijgskunsten. Dekker deed veertig jaar aan karate en 35 jaar aan kickboksen. "Karate staat voor respect en daar is hier in de trainingszaal dan ook sprake van. Onze leerlingen willen elkaar helpen om beter te worden." Dekker wil les blijven geven zolang hij dat lichamelijk goed kan doen. "Door mijn kennis kan ik lang mee. Ik vind dat je als grootmeester jouw leerlingen moet bedanken voor het vertrouwen en dat doe ik dan ook. Het gaat erom dat je geloofwaardig overkomt op jouw leerlingen."

Auteur

Redactie