Wijbren Landman: ‘Je rijdt ook niet door rood’

Emmen

Dat in themapark Wildlands Adventure Zoo Emmen beleving de hoofdmoot is, weten de meeste bezoekers wel, maar waar de grenzen daarvan liggen, is misschien nog wat onduidelijk.

Door Vincent Trechsel Dat bewijzen onder anderen de tieners op bovenstaande foto. De rotsen waarop zij staan, dienen als omheining om kamelen en onagers in hun verblijf te houden. Het is een gethematiseerde afscheiding tussen mens en dier. Maar is het ook een klauterroute? De ouders zien het gevaar niet en laten de kinderen hun gang gaan. Twee stappen naar rechts en de kinderen maken een val van een paar meter. Wijbren Landman, woordvoerder van Wildlands, reageert op de foto: “Laten we vooropstellen dat kinderen – en ook volwassenen – bij ons van alles mogen beleven. Daar hoort klauteren ook bij.” Ook als kinderen een paar meter naar beneden kunnen kletteren? “Nee. Lopen op lagere omheining vinden kinderen leuk, soms aan de hand van ouders. Dat moet ook gewoon kunnen, maar het gezonde verstand moet inzien dat er op die hoge rotsen niet geklommen moet worden. Door het rode licht rijden is ook onverstandig, dat doe je als het goed is ook niet. Wij gaan ervan uit dat mensen zelf ook dingen kunnen bedenken.” Waarom hang je geen waarschuwingsbordjes op? “Aan waarschuwingsbordjes doen wij niet. De infoborden komen trouwens wel, daar bleek een grote behoefte aan te zijn. Die laten we gethematiseerd terugkomen. Wat betreft waarschuwingsbordjes: al onze regels – waaronder de regel ‘blijf op de paden’ – zijn bij de infobalie bij de ingang te krijgen en staan op onze website.” Van die regels lijken de mensen niet op de hoogte te zijn. De prairiehonden werden ook tot aan hun holletjes achterna gerend door kinderen (de dieren leven in een gebied waar een bezoekerspad doorheen loopt, red.). “Ja, die open stukken in hun verblijf bleken te uitnodigend. We hebben het aangepast met lege olievaten, kisten, boomstammen en een tijdelijk hekje. Mensen kunnen nu het zand niet meer oplopen en dat proberen we met subtiele signalen duidelijk te maken. Dat hebben we liever dan verbodsborden.” In hoeverre moet en kan een park rekening houden met mensen die niet van de regels op de hoogte zijn? “Je probeert daar zoveel mogelijk in te voorzien, maar een beginnend park kan niet alles weten. Dat heeft ook wel z’n charme. Als er situaties zijn die aangepast moeten worden, dan doen wij dat.” En als een kind dan toch een verblijf in dondert? “Dan bellen wij een ambulance.”

Auteur

Redactie