‘Geen enkel dier wordt agressief geboren’

Emmen

Pitbulls, staffords en terriërs. Voor velen gevaarlijke en onbetrouwbare honden op basis van hun uiterlijk en hun imago, maar zijn ze dat ook? Shireen de Haan zegt van niet en zij kan het weten.

Door Vincent Trechsel Omdat Shireen de Haan (29) - woonachtig in Emmen en baasje van stafford Amy - meer mensen wil laten zien dat die zogenoemde powerdogs niet eng, gevaarlijk of onbetrouwbaar zijn, organiseert zij samen met Jan de Jong het evenement Powerdogs Emmen. Dit evenement is door iedereen - met of zonder hond - op 10 april gratis te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur bij het rijksmonument van ’t Volk van Grada. “Die vereniging krijgt geen subsidie meer van de gemeente en kan dus op die locatie wel wat reuring gebruiken.”

Energie

Het doel van het evenement is laten zien welke activiteiten je kan doen met deze hondensoorten. “Powerdogs zijn krachtige dieren, atletisch gebouwd, hebben doorzettingsvermogen en zijn ontzettend energiek. Dat laatste is vaak het probleem. De honden kunnen niet bij elk baasje hun energie kwijt. Het houden van pitbulls en staffords vergt veel tijd”, vertelt De Haan, zelf dierenartsassistente en dierentrainer. De manieren om dat te doen worden dus getoond op het evenement. Een van de onderdelen is een springwand, waar honden tegenop kunnen springen. “Dat vinden deze honden hartstikke leuk. Wij laten zien waarom we dit soort spellen doen en vooral ook waarom de hond het leuk vindt en waar je dat bij het dier aan kunt herkennen. De honden moeten eerst hun energie kwijt zijn, dat is het belangrijkste voor elke hond.” De dames van ’t Volk van Grada waren bij de eerste ontmoeting bang voor de indrukwekkende honden, maar zien inmiddels in dat het ‘gewoon lieve dieren’ zijn. “Zij zeiden tegen mij: ‘geen enkel dier wordt agressief geboren’. Dat vind ik een mooie uitspraak, die ook klopt. Het zijn de baasjes waar het verkeerd gaat, wat ook uit onwetendheid kan voortvloeien.”

Nanny Dogs

Tussen 1993 en 2008 mocht er vanwege de pitbullwet niet gefokt worden met powerdogs. In Amerika werden de dieren immers gefokt om mee te vechten en de vermeend agressieve honden konden in beslag worden genomen. “Nu weten we beter en vinden we pitbulls en staffords juist goed met bijvoorbeeld kinderen. In Engeland worden deze soorten ook wel Nanny Dogs genoemd.” Naar het evenement - dat ook door samenwerkingspartners Dierenbescherming Drenthe, de dierenarts van Arts& Dier, het Drents Diertehuis in Beilen, verschillende dierenhulporganisaties en gedragsdeskundigen wordt bezocht - zijn ook mensen met andere honden dan ‘powerdogs’ welkom. “Wij weigeren geen enkele hond, want dat is lang genoeg met ‘onze honden’ gebeurd”, reageert de Emmense. “Een baasje moet er zeker van zijn dat zijn hond dit leuk vindt en dat hij controle heeft over zijn eigen dier.”

Auteur

Redactie