Sociaal spreekuur vluchtelingen terug in Coevorden

Coevorden

In Coevorden keert het sociaal spreekuur van Vluchtelingenwerk Noord-Nederland terug. In kledingbank De Cirkel is het - om precies te zijn - zover vanaf vandaag: dinsdag 5 april.

Door Kristian Elders In Coevorden en omgeving wonen ruim dertig vluchtelingen in huurwoningen. Dat zijn onder meer gezinnen en vrijgezelle mannen. Wekelijks krijgen vluchtelingen thuis begeleiding van een vrijwillige maatschappelijk begeleider. Door de grote instroom van vluchtelingen is het onmogelijk om iedereen een eigen begeleider te geven. De groep zonder eigen begeleider kan op dinsdag tussen 9.30 en 12.00 uur terecht in De Cirkel. Aan de Jan Steenstraat zitten de Emmense Lineke Hazekamp en Luuk Rengers uit Dalen klaar om hen bij te staan en te adviseren. Hazekamp begeleidt vrijwilligers in de regio Coevorden als junior teamleider namens Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, terwijl Rengers maatschappelijk begeleider is op vrijwillige basis. "Wij proberen met antwoorden en oplossingen te komen", vertelt het duo. "Bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, bankzaken regelen en financiën."

Eenvoudiger

Door de komst van het wekelijkse spreekuur in Coevorden wordt het eenvoudiger voor de vluchtelingen, verwachten Hazekamp en Rengers. "Zij hoeven niet helemaal naar Emmen te reizen. Er is geen sprake meer van reiskosten en de mensen kunnen hier op de fiets of zelfs lopend naar toe. Daarnaast is er in de Emmer vestiging sprake van ruimtegebrek. Emmen (in de Vlinderstad is wekelijks drie keer sprake van een spreekuur, red.) wordt dan ook ontlast." Het pand waarin de kledingbank onderdak heeft, is in het bezit van de gemeente Coevorden. Ook die gemeente krijgt te maken met een groeiende groep vluchtelingen. De Cirkel hoopt op een sneeuwbaleffect en dus op de komst van nog meer partijen. Hazekamp: "Vluchtelingen kunnen hier ook terecht voor het kopen van kleding of andere spullen."

Auteur

Redactie