Ruilmiddag op de Lisdodde

Emmen

Jumbo en voetbalplaatjes. Die twee woorden worden de afgelopen weken onafscheidelijk van elkaar gebruikt. De populaire actie van de supermarktketen heeft al veel kinderen en scholen bereikt.

Door Vincent Trechsel De Lisdodde uit de Emmer wijk de Rietlanden is zo’n school. De basisschool, pal naast voetbalvereniging DZOH, heeft vorige week een ruilmiddag georganiseerd. De plaatjes en de ruilwensen hadden hun weg naar de school al gevonden en er werd over niets anders meer gepraat. Dat de kinderen op de Lisdodde zo fanatiek zijn, is niet gek. Bijna iedereen spaart plaatjes van DZOH en omdat die club ruim 800 leden telt, heeft elke leerling daar een flinke kluif aan. “En dus leek het ons leuk om een ruilmiddag te organiseren”, vertelt Emma van Staveren (10) uit groep 7. Zij vormt samen met een paar andere leerlingen de leerlingenraad op de Lisdodde. Dat houdt in dat zij activiteiten organiseren zoals de ruilmiddag. “Er zijn wel honderd kinderen geweest”, vertelt ze trots.

Plaatjes

“De klas zat inderdaad helemaal vol”, beaamt Astrid de Grijs (44), interne begeleider op de Lisdodde. “Er was een heel goede sfeer. Toen de eerste leerlingen binnenliepen, keken ze nog wel wat vragend rond. ‘Wat is precies de bedoeling?’ vroegen ze dan. We hebben gezegd dat de kinderen aan een tafel tegenover iemand anders moesten gaan staan en vertellen welke plaatjes ze nog moesten hebben.” Het ruilen ging heel eerlijk, viel ook Emma op, en als iemand was uitgeruild, moest diegene een nieuwe ruilpartner vinden. Dat eerlijke ruilen is sowieso de reden dat de kinderen de voetbalplaatjes mee naar school mogen nemen. Waar er vroeger gevochten werd om knikkers, flippo’s en Pokémonkaarten is de handelswijze bij de voetbalplaatjes dusdanig timide dat ze op school zijn toegestaan. De Grijs: “En waarom zou je zoiets leuks, wat gewoon heel goed gaat, dan de kop indrukken? Met jouw voorbeelden werden vijf mindere kaarten tegen één goede geruild. Nu hebben alle kinderen hetzelfde doel en zien ze in dat ze elkaar daarbij moeten helpen.”

Verantwoordelijkheid

De schoolbegeleider meent dat een ruilmiddag goed is, helemaal wanneer het ook nog eens door kinderen wordt georganiseerd. “De kinderen dragen hierdoor een stukje verantwoordelijkheid, dat weer een vorm van zelfstandigheid is. Met name de kinderen van de leerlingenraad, die de vertegenwoordigers zijn van onze leerlingen, zijn hier een goed voorbeeld van. De kinderen die bij de raad zitten, zetten eerder al de tafels klaar en begeleidden ook het ruilen. Dat is erg mooi om te zien.” Dat de voetbalplaatjes niet alleen bij kinderen leven, maar ook bij hun ouders, zag Astrid de Grijs toen zij rond vier uur het schoolgebouw verliet. “Op de rand van de zandbak waren drie moeders hartstikke druk met het ruilen van de plaatjes. Daar kan ik dan erg van genieten.”

Auteur

Redactie