Wim Martin Scholma: 'Verkoop in Trefpunt boven verwachting'

Dalerpeel

Dorpswinkel Trefpunt in Dalerpeel bestaat een half jaar. De dorpelingen weten de winkel aan de Oranjestraat goed te vinden. "Dit is ook echt een trefpunt."

Door Kristian Elders Dat zeggen de vrijwilligers Gea van der Weide, Klaas Veldhuis en Wim Martin Scholma uit Dalerpeel. Veldhuis en Scholma zijn lid van de dorpswinkelcommissie. Van der Weide bedient met veel plezier de kassa en helpt klanten in de winkel, die steun krijgt van supermarkt Plus Huisman uit het nabije Elim. Scholma: "In Dalerpeel staan de mensen altijd klaar om iets te doen voor anderen. Dat gevoel moeten we verder versterken. De dorpswinkel kan rekenen op zo'n dertig vrijwilligers." Van der Weide mag het vrijwilligerswerk dus erg graag doen. "Het is leuk om een praatje te maken met de mensen hier." Scholma: "Natuurlijk mogen er altijd meer klanten bij en kunnen er meer mensen aanschuiven aan de koffietafel." De dorpswinkel is meer dan alleen een winkel voor 'de vergeten boodschap' en zeker niet zo duur als een campingwinkel, stellen Van der Weide, Veldhuis en Scholma tijdens een gesprek aan de koffietafel in multifunctioneel centrum Het Spectrum. De koffietafel is direct naast de ingang en kassa van de winkel te vinden. Aan de koffietafel komen buurtbewoners samen voor bijvoorbeeld een praatje of voor het lezen van een boek. Maatschappelijk Welzijn Coevorden houdt er elke woensdagmorgen een inloopspreekuur over onder meer wonen, welzijn en zorg. De eerste contacten kunnen - ook wat dat betreft - ontstaan aan de bewuste koffietafel.

Over de vloer

Er wordt gemiddeld wekelijks voor tweehonderd tot driehonderd euro verkocht in de winkel, maar winst hoeven de vrijwilligers niet te maken. "De verkoop is boven verwachting", zegt Scholma. "Klanten komen vooral 's middags over de vloer. Voor het middaguur is het wat rustiger. Ook is er al sprake van vaste klanten." Kinderen van de Willem-Alexanderschool hebben ook een rol in de dorpswinkel. Leerlingen van de bovenbouw hoeven - onder de vlag van de eigen schoolonderneming WA-at-work - maar een paar stappen te zetten om met een bepaald bedrag boodschappen te doen om de hoek. Een volgende stap kan zijn dat schooljeugd producten uit de lokale beleeftuin gaat verkopen vanuit de winkel. De school wil samenlevingsgericht zijn. Korte lijnen met iedereen die actief is in het dorp zijn daarom belangrijk. Trefpunt - de vrijwilligers wonnen in december een landelijke publieksprijs en daarmee 2000 euro - is van maandag tot en met vrijdag open tussen 9.30 en 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Van het gewonnen geld is ondertussen een koelkast gekocht en er is een vrijwilligersavond gehouden. Wellicht zijn er straks ook versproducten te koop in de schappen. Zie ook www.facebook.com/dorpswinkeldalerpeel.

Auteur

Redactie