Nieuwe opzet kunstprijzen

Emmen

Amateurkunstorganisaties kunnen sinds eind vorige week worden genomineerd voor de Amateurskunstprijs 2016 van de gemeente Emmen.

De winnende organisatie ontvangt een cheque van duizend euro. Er is ook een Jongerenprijs in het leven geroepen en dat is dit jaar voor het eerst. Genomineerde jongeren maken kans op een geldbedrag van vijfhonderd euro. Als extra verrassing wordt er een praktische workshop georganiseerd voor alle genomineerde organisaties. Al sinds 2012 heeft de gemeente Emmen een Amateurkunstprijs. Deze is bedoeld om nieuwe ontwikkelingen en - samenwerkingen te stimuleren. Vorig jaar werd de Amateurkunstprijs gewonnen door de Stichting Gemeentedichter Emmen. De gemeentedichters gebruiken de prijs als bijdrage voor Emmen in Verzen. In dit project worden 21 gedichten over locaties in de gemeente Emmen gedrukt op een landkaart. Begin september wordt deze gedichtenlandkaart gratis verspreid. Om in aanmerking te komen voor de prijs is er een simpele spelregel: het moet gaan om een nieuwe samenwerking die de ontwikkeling van amateurkunst bevordert en waarmee nieuwe doelgroepen worden bereikt.

Initiatief

Greetje Kuipers, cultuurkoppelaar van De Kunstbeweging zegt daarover: "Iedereen die bezig is met muziek, schilderen, dansen, beeldhouwen, fotograferen of zingen in een koor doet aan amateurkunst. Met deze prijs willen we nieuwe initiatieven stimuleren. En iets nieuws beginnen, betekent bijna altijd dat er ook met andere mensen wordt samengewerkt en dat er een nieuw publiek wordt aangeboord. Het interessantste initiatief van de afgelopen tijd geven we een extra impuls met deze Amateurkunstprijs." Overigens hoeft de winnaar geen officiële vereniging of stichting te zijn. Ook een samenwerkingsverband of informele groep komt in aanmerking. Voor het eerst is er dus een speciale prijs voor jongeren. Iedere groep jongeren die een nieuwe activiteit bedenkt of uitvoert kan zich aanmelden. Kuipers: "Dat mag echt van alles zijn, als het maar om amateurkunst gaat. Dus een festival organiseren, een pop-collectief opzetten, een pop-up galerie of een muzikale samenwerking, het valt er allemaal onder."

Stimulans

De belangrijkste voorwaarde is dat het een nieuw initiatief moet zijn dat zich nog verder kan ontwikkelen. De prijs bedraagt vijfhonderd euro die besteed moet worden aan coaching die bijdraagt aan verbetering van de activiteit. "De Kunstbeweging vindt het belangrijk dat jongeren gezien worden. We hebben veel ervaring met projecten voor jongeren en we hebben geleerd dat coaching een sleutel tot succes kan zijn. Zoiets kost geld en in veel gevallen is dat er helaas niet. Met deze jongerenprijs kunnen we een bijzonder initiatief een extra stimulans geven. Aanmelden mag ook als er alleen nog maar een concept is." Als nieuwe activiteit organiseert De Kunstbeweging dit jaar een gezamenlijke workshop voor iedereen die genomineerd is. Het onderwerp wordt in overleg afgesproken. Gedacht wordt aan een praktische en nuttige training bijvoorbeeld op het gebied van PR, het inrichten van een website of een training social media. Op die manier worden niet alleen de winnaars, maar alle genomineerden beloond voor hun inzet.

Gemeentedichter

De Amateurskunstprijs en de Jongerenprijs worden tijdens het Festival Lokaal Talent op 11 juni uitgereikt door wethouder Bouke Durk Wilms. De jury bestaat uit Greetje Kuipers, cultuurkoppelaar van de Kunstbeweging, een nog te bepalen gemeentedichter. Het derde jurylid is Arjan Linker, winnaar van de Cultuurprijs Emmen 2015. Verenigingen, stichtingen, en informele groepjes kunnen zich tot 20 mei aanmelden of aangemeld worden voor de Amateurkunstprijs of de Jongerenprijs via greetje.kui pers@dekunstbeweging.nl. De Maand van de Amateurkunst (de MAK) wordt gehouden van 21 mei t/m 18 juni. Kijk voor het programma op www.maandvandeamateur kunst.nl

Auteur

Redactie