Marga van der Wal: 'Judo is voor iedereen'

Schoonebeek

De judoka's van judovereniging Kodokan in Schoonebeek kunnen niet wachten totdat het zondag 17 april is. Dan vindt namelijk het eerste C.P. de Maa judotoernooi plaats bij hun eigen vereniging.

Door Mayke Bos De vereniging bestaat al acht jaar, maar nooit eerder werd er door Kodokan een toernooi georganiseerd van deze omvang. "Er staat een kei van een bestuur achter dit toernooi en zonder hen hadden we dit nooit kunnen organiseren", vertelt judolerares Marga van der Wal (48) uit Coevorden. De vereniging kan bovendien rekenen op de steun van veel sponsoren uit de omgeving. "De activiteitencommissie organiseert allerlei activiteiten zoals een vossenjacht, een jaarafsluiting, Sinterklaas, het jaarlijkse toernooi van de vereniging op Kododag en het judokamp, maar bij zo'n toernooi komt wel erg veel kijken. Daarvoor moet je toch wel alles goed op de rit hebben. Dit was voor ons hét moment om zo'n groots toernooi te organiseren." Ruim 150 judoka's uit het hele land en zelfs uit Duitsland komen samen op de mat in sporthal De Kampen in Schoonebeek. Judovereniging Kodokan werd acht jaar geleden opgericht door sensei Hans Lippold en is uitgegroeid tot een succesvolle club met veel judoka's. Er zijn groepen in verschillende leeftijdscategorieën, maar er is ook een G-groep. Judo is een zelfverdedigingssport waarbij het vooral om zelfbeheersing gaat, maar in Schoonebeek gaat het vooral ook om het plezier in de sport. "Het is een fijne vereniging, waarbij het voelt alsof we één grote familie zijn. We vinden niets raar en respecteren elkaar", vertelt Van der Wal gepassioneerd. Zij beoefent de sport al vanaf haar negende levensjaar en doet dat nog altijd met veel plezier. "Er zit zoveel passie en liefde in voor mij. Het is met geen pen te beschrijven wat judo voor mij betekent." Die passie wil ze graag doorgeven aan haar leerlingen.

Twee bonden

Het toernooi is voor zowel jong als oud, beginnend of gevorderd, reguliere judoka's en G-judoka's. "Judo is voor iedereen, zeggen wij altijd. Je hebt twee bonden in de judowereld. Dat zijn de Internationale Budo Federatie en Judo Bond Nederland. Wij hebben er voor gekozen om een open toernooi te organiseren waarbij iedereen welkom is, ongeacht bij welke bond men lid is", vertelt Van der Wal. Burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen opent het toernooi op 17 april. Uiteraard zijn ook Cees de Maa en Richard Zwiers aanwezig. "De Maa is de grondlegger van verschillende verenigingen en zo'n beetje het hele judogebeuren in Zuidoost-Drenthe en Zwiers is voorzitter van de Internationale Budo Federatie, dus zij mogen natuurlijk niet ontbreken", zegt Van der Wal. Duo Tralala draagt een muzikaal steentje bij tijdens het toernooi.

Auteur

Redactie