Aandacht voor de verkeersregelaar

Hoogeveen

Wim Knublauch en Bé Uiterwijk Winkel zijn verkeersregelaars. Met een grote groep vrijwilligers leiden zij het verkeer bij grote evenementen in goede banen. Ze zijn er ingerold. Knublauch werd een keer gevraagd om te helpen bij de ronde van Drenthe.

Van het een kwam het ander en buurman Uiterwijk Winkel werd er ook bij betrokken. Beide mannen doen het inmiddels al jaren en stonden aan de wieg van de Stichting Verenigde Vrijwillige Verkeersregelaars Hoogeveen. Een overkoepelende organisatie die verkeersregelaars regelt voor uiteenlopende evenementen. Niet alleen in Drenthe, want de stichting wordt ook regelmatig in de rest van Nederland gevraagd om het verkeer te regelen. Ze willen graag aandacht voor de positie van de verkeersregelaar. "Want heel veel mensen weten niet dat ze de aanwijzingen van een verkeersregelaar op dienen te volgen", aldus Wim Knublauch. "We krijgen soms de meest verschrikkelijke verwensingen en ziektes naar ons hoofd gesmeten. Maar mensen hebben niet door dat we er staan voor de veiligheid van het publiek en de deelnemers aan een festival of sportevenement."

Bekeuring

Verkeersregelaars moeten ieder jaar een training volgen en pas als ze de toets daarvoor gehaald hebben mogen ze bij evenementen aan de slag. "Wat ik opvallend vind is dat er in het examen van het CBR geen aandacht is voor het werk van de verkeersregelaar, dat mogen ze wel veranderen", aldus Uiterwijk Winkel. "Op het moment dat wij bij de weg staan en het verkeer regelen, zijn we eigenlijk een ambtenaar in functie, wiens aanwijzingen opgevolgd moeten worden." "Mensen denken dat wij graag politieagentje willen spelen", vult Knublauch zijn collega aan. "Maar dat is absoluut niet zo. Wij helpen de veiligheid rondom een evenement te waarborgen." Wanneer iemand de aanwijzingen niet opvolgt, kan dat een aardige bekeuring opleveren. "Minimiaal 370 euro", zegt Uiterwijk Winkel. "Maar als je als automobilist inrijdt op een verkeersregelaar, kan dat zwaardere consequenties hebben. Dan kun je worden vervolgd voor poging tot doodslag. Wij mogen geen mensen staande houden. Maar wel het kenteken opschrijven en het model auto. Maar dan moeten we nog altijd een getuige hebben. De politie gaat er altijd achteraan maar een getuige is van belang omdat ze anders er niks tegen kunnen doen. Dan wordt het een hij zegt, zij zegt verhaal." Beide mannen beleven veel lol aan het verkeer regelen. Ondanks de verwensingen die ze daarbij naar hun hoofd krijgen gesmeten. "Je staat met je neus vooraan en ziet al die sporters voorbij komen. Dat is toch machtig mooi", zegt Knublauch. De stichting heeft een goede naam opgebouwd en krijgt steeds meer aanvragen uit de rest van Nederland. "Wij vinden kwaliteit belangrijk. Het verkeer moet goed geregeld worden en als stichting hebben we ook een aantal regels opgesteld waar de bij ons aangesloten verkeersregelaars zich aan moeten houden. Om zo kwaliteit te kunnen leveren." Kijk voor meer informatie op de website: www.svvhoogeveen.nl.

Auteur

Marielle de Vries