Bijzondere samenwerking tussen school en zorg

Emmen

Renn4 De Atlas uit Emmen en zorgboerderij De Hooimijt uit Weerdinge werken samen in het oude Emmer kantongerechtsgebouw. Vertier voor de ouderen, een leerweg voor de jongeren.

Door Vincent Trechsel Het is sinds oktober vorig jaar dat Renn4 - een school in het voortgezet speciaal onderwijs - en De Hooimijt de handen ineen hebben geslagen. De Hooimijt regelt dagbesteding voor ouderen en de leerlingen van de clusterschool dragen hun steentje bij met laagdrempelige klusjes als kniepertjes bakken, knutselen of samen met de ouderen het centrum van Emmen in. "De leerlingen doen zo positieve ervaring op", zegt Gerjan Rass (35), stagecoördinator op Renn4. "Het is goed dat verschillende doelgroepen samenwerken en in dit geval op maatschappelijk gebied iets kunnen betekenen."

Zelfvertrouwen

Leerlingen van Renn4 komen gedragsmatig moeilijk mee in het reguliere onderwijs en dus volgen zij lessen op de clusterschool, gevestigd aan de Meerdijk nabij het stadion van FC Emmen. Sommige leerlingen zijn echte denkers terwijl anderen juist doeners zijn. Allebei zijn ze vaak niet. Rass: "Niet alle leerlingen leren even makkelijk uit boeken. Door het te ervaren, kunnen zij laten zien wat ze goed kunnen. Daar krijgen de kinderen zelfvertrouwen van en dat is alleen maar positief." De samenwerking is ooit begonnen toen één van de leerlingen aangaf een stage te willen doen die 'iets met dieren' te maken heeft. De stagecoördinator eindigde in Weerdinge. De desbetreffende leerling zag toentertijd veel beren op de weg en communiceerde moeizaam. "In een zorgboerderij voor ouderen is rust en hangt een goede sfeer. Die jongen past daar goed, omdat zijn zelfvertrouwen kon worden opgekrikt", vertelt Rass.

Leerling

Dat opgekrikte zelfvertrouwen blijkt ook wel uit opmerkingen die Rass tijdens een stagebezoek te horen kreeg van zijn leerling. "Ik was aan het observeren en zat op een krukje. Ik kreeg van hem de vraag of ik het krukje straks netjes onder de tafel wil zetten, omdat er anders ouderen over kunnen struikelen. Op school doen ze allemaal een beetje stoer, maar hier zijn ze heel zorgzaam." Alle scholieren van de clusterschool kunnen zich aanmelden voor deze activiteit. De extra uren die zij maken, sparen zij op en kunnen ingewisseld worden tegen vrije uren wanneer andere leerlingen meehelpen met activiteiten op school, zoals de grote schoonmaak voor de schoolvakantie.

Auteur

Redactie