Koning Willem-Alexander: 'Jullie verdienen het applaus' | Sfeerverslag & Fotoreportage

Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen is afgelopen vrijdag officieel geopend door koning Willem-Alexander. Daarmee is de droom van directeur Frankwin van Beers werkelijkheid geworden.

Tekst: Vincent Trechsel Foto's: Paul Barelds Honderden mensen hadden zich bij de poorten van Wildlands gemeld om een glimp op te vangen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Om twee uur stipt arriveerde de koning en werd hij welkom geheten door burgemeester Cees Bijl en Van Beers. Het publiek kon rekenen op een groet en een glimlach, alvorens de koning de dierentuin in liep.

Dierverzorger

Daar werd hij ontvangen door het personeel van Wildlands, dat als een menselijke erehaag gevormd de koning Nortica inleidde. Luid geklap en gejoel werden door de koning beantwoordt met: "Jullie verdienen het applaus, jullie hebben dit opgezet." In Nortica stond de koning oog in oog met een ijsbeer en werd hij bijgepraat door ijsberenverzorger Roy Snijder. Koning Willem-Alexander genoot zichtbaar, lachte veel en bestookte de dierverzorger met vragen. Omdat er met een koninklijk bezoek een enorme tijdsdruk gemoeid gaat - een bezoek van anderhalf uur duurt exact anderhalf uur - werden de ijsberen door Wildlands uit het programma geschrapt. Maar dat vond de koning niet zo leuk. Het themapark kreeg bericht van de RVD dat koning Willem-Alexander de poolberen per se wilde zien.

Applaus

Ondertussen werden er in de tropische kas in Jungola flink wat lenzen geboend en camera's opgesteld. Daar zou niet veel later Wildlands officieel geopend worden. In het jung-letheater van vogelaar Jim - vertolkt door Jeffrey Erens - hadden alle zakenrelaties, leerlingen van een paar basisscholen en het personeel van Wildlands een plekje gezocht op de tribune. Ook hier werd de koning niet veel later met een groots applaus welkom geheten. De openingsspeech was van wethouder Bouke Arends die sprak van een 'ware metamorfose', 'perspectief voor de dierentuin' en 'de teruggekeerde trots in Emmen'. Arends sloot af met 'veel steden hebben historie, wij hebben de toekomst'. Na de wethouder was het de beurt aan Tjisse Stelpstra die namens de provincie Drenthe liet weten vooral 'ijsberentrots' te zijn.

Plaquette

Dit alles werd door Frankwin van Beers met een grijns van oor tot oor aangehoord. Hij hield zijn speech, vroeg de koning en twee uitverkoren kinderen naar voren te komen om samen de plaquette - ontworpen door Diego Terroba - te onthullen. Drie, twee, één. Het kunstwerk werd zichtbaar en een stortregen aan gouden slierten kwam op de mensen neer. "Gefeliciteerd", sprak de koning efficiënt, terwijl hij van Beers een stevige handdruk gaf. De koning en dierentuindirecteur liepen samen naar de zogenoemde Rimbula River voor een boottocht langs apen en olifanten. De koning genoot zichtbaar van de boottocht, al was er maar één man die 18 maart 2016 pas echt genoten heeft. De grijns die de rest van de dag niet meer van het gezicht van Frankwin van Beers verdween, verraadde de blijdschap van een uitgekomen jongensdroom.

Auteur

Redactie