Jos Prins: 'Ik verstond de souffleuse niet'

Dalerveen

Met vier jubilea was het zaterdag voor toneelvereniging Maskerade een bijzondere dag. Jos Prins uit Schoonebeek viert haar zilveren jubileum en blikt terug op een kwart eeuw in de schijnwerpers.

Door Mayke Bos Het is een gezellige drukte achter de schermen van Maskerade. De vereniging bestaat dit jaar dertig jaar. Ria Bunskoek (55) uit Dalerveen is de spelers aan het schminken voor de Drentse klucht. Ze is al vanaf het eerste jaar betrokken bij de vereniging. In het begin als speelster, later als grimeuse. De meeste verhalen die Prins (51) vertelt kan Bunskoek zich goed herinneren. "Ik was een keer mijn tekst kwijt en ik kon de souffleuse niet verstaan. Toen ben ik naar dat hokje toe gelopen en heb haar boekje gepakt om mijn tekst te zoeken", lacht Prins. De spelers liggen in een deuk bij de herinnering aan het voorval. Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen heeft ze duidelijk de lachers op haar hand.

Boekje

Maar het ergste gedeelte van het verhaal moet nog komen, zo blijkt als ze verder vertelt. "In dat boekje kon ik de tekst ook niet vinden. Toen ben ik van het toneel afgelopen om in mijn eigen boekje te kijken. Die tekst die ik toen kwijt was, vergeet ik nu nooit weer: 'Bij de slager zeiden ze...'" Ria knikt. "Ja, zo ging het. Weet je ook nog dat je achter het podium nog even je tekst doornam en per ongeluk het boekje nog in je handen had op het toneel?" Prins weet het niet meer. Ze weet nog wel dat ze ooit een nieuwsgierige postbode speelde, die alle post open maakte en doornam. "Er zat een sekscatalogus tussen, die ik op het podium door moest bladeren. Vlak voor de uitvoering hadden ze stiekem foto's van onze gezichten op de lichamen in de catalogus geplakt. Ja, toen schoot ik wel in de lach, maar ik bleef in mijn rol", vertelt ze.

Plankenkoorts

Last van plankenkoorts heeft ze niet. De enige keer dat ze het podium niet op durfde, was toen een medespeler een nepspin op de klink van de deur naar het podium had gelegd. Tanja Mulder (38) uit Dalerveen vierde met 12,5 jaar podiumervaring haar koperen jubileum. Ook zij maakte al menig hilarisch moment met Prins mee. Zoals de keer dat ze een bedrijf te vroeg op kwamen met gescheurde panty's, terwijl de oorzaak - een gevecht tussen de twee - nog niet had plaatsgevonden. Hoe dat werd opgelost? "Niet", lacht Mulder. Voor Prins is de toneelvereniging erg belangrijk. "Toneel spelen heeft me door moeilijke tijden gesleept. Soms kost het veel energie, maar ik krijg er vooral ook heel veel energie voor terug." Na het blijspel zet het muzikale duo Flex het jubileumfeestje voort. Prins kijkt tevreden terug op de voorstelling en heft haar glas op de volgende 25 jaar.

Auteur

Redactie