Plezier vergroten in de wijken

Emmen

Leefbaarheid en woonplezier zijn essentiële ingrediënten in wijken en dorpen. Door initiatieven van particulieren leeft een wijk enorm op.

Bijvoorbeeld door een kinderboerderij die draait op buurtbewoners of een zwembad dat gerund wordt door vrijwilligers. Door bewoners die samen het groen in de straat onderhouden of een paasvuur of buurtbijeenkomst organiseren. De Kunstbeweging ondersteunt initiatieven op het gebied van kunst & cultuur in wijken en dorpen. Adviseur Arjan Brandsma vertelt: "Een mooi voorbeeld is PlaygroundPimped in de Emmer wijk de Rietlanden. Hierin werkten vele partijen samen om de Playground op te frissen. De wijkvereniging, Sedna, De Kunstbeweging, Roeg & Roem, de Brede Scholen de gemeente Emmen sloegen de handen ineen."

Kleurrijk

Maar liefst 270 leerlingen van de basisscholen beschilderden onder leiding van professionele kunstenaars de Playground in de stijl van de Toyisten. Naast een kleurrijk geheel leverde het project ook veel saamhorigheid en plezier op. Brandsma: "Behalve een Playground is een festival in de straat ook een mooie manier van saamhorigheid, zoals nu al gebeurt in de Emmer wijk Bargeres. Daar organiseert creatieveling Harrie Wegkamp eind augustus het ' Leef In De straat Festival'. Bewoners van de straat Ruinerbrink stellen hun tuin beschikbaar voor muzikanten, theatervoorstellingen en kunstenaars, en op het grasveld komt een doe- en een loungetent."

Festival

De Kunstbeweging ondersteunt bij de organisatie van dit veelbelovende buurtfestival. Een werkgroep in Erica onderzoekt welke activiteiten georganiseerd kunnen worden voor de jongeren uit het dorp en in Emmer wijk Emmerhout is een kunstenaar in gesprek met bewoners die hun leefomgeving willen vergroten. Daarnaast is er een karaokeproject in de maak, geïnspireerd op de beroemde Berlijnse 'Bearpit Karaoke'. Mensen die ook ideeën hebben voor een kunstzinnig buurtinitiatief kunnen contact opnemen met Arjan Brandsma van De Kunstbeweging: info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie