Drempels wegnemen in grensregio

Coevorden

Het grensoverschrijdende Europark was woensdag een discussieplatform voor een Duits-Nederlandse ontmoeting waarin het slechten van grensbarrières centraal stond. Functionarissen uit beide landen praatten met elkaar over hoe juridische en fiscale belemmeringen van de landsgrens weggenomen kunnen worden. Het doel is de economie en arbeidsmarkt in grensregio's een impuls geven.

Eregasten waren gravin Verena van Roedern van de Duitse ambassade in Den Haag, Ton Lansink (consul generaal in Düsseldorf) en Matthijs Huizing. Hij is voorzitter van het ministeriële actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeidsmarkt (GEA). Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden was gastheer.

Arbeidsmarkt

Een van de thema's was de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. In de Nederlandse grensregio - de gemeenten Emmen, Coevorden en Hardenberg - heerst een hoge werkloosheid, terwijl aan Duitse zijde honderden vacatures onbenut blijven. Nederlanders gaan in Duitsland niet aan de slag vanwege bijvoorbeeld diploma's die niet erkend worden of de hypotheekrenteaftrek die in gevaar komt. Ook is er nog altijd een cultuur- en taaldrempel. Daarom is het genoemde actieteam in het leven geroepen. Het team - ook de gemeente Coevorden behoort er toe - werkt aan een gezamenlijke agenda met de Duitse overheid en brengt in juni de eerste aanbevelingen uit aan de ministers Henk Kamp en Ronald Plasterk.

Auteur

Redactie