Speeddaten voor ouderen

Emmen

Megan Vinke (22) uit Emmen organiseert namens woonwijkcentrum de Holdert op 11 april een middagje speeddaten voor ouderen.

Door Vincent Trechsel Waarom organiseer je dit? "Ik studeer vrijetijdsmanagement op Stenden in Emmen en dit is mijn stageproject. Het evenement met de ouderen wordt vanuit de Holdert georganiseerd. Ik werk daar samen met Saskia Schnoing - zij is unitmanager facilitair - maar ik regel het evenement in principe alleen." Is er onder de ouderen veel behoefte aan speeddaten? "Ouderen zijn niet echt bekend met speeddaten en als ze weten wat het is, vinden ze het wat eng. Speeddaten voor ouderen is een mooie manier voor ze om mensen te ontmoeten. Het betekent niet dat er een relatie uit moet voortvloeien. Er is behoefte aan vriendschap en aan niet eenzaam zijn." Al veel aanmeldingen ontvangen? "Nog niet, maar er zijn wel veel formulieren meegenomen. De mensen willen er over nadenken, terwijl een aantal ouderen zich direct heeft aangemeld. Aanmelden kan trouwens tot en met 31 maart en formulieren kunnen bij de receptie van de Holdert worden ingeleverd." Hoe gaat dat speeddaten voor ouderen er aan toe? "We organiseren het op 11 april in de Goede Luim in Emmen. Daar maken de aanwezigen een praatje met elkaar. Zo'n praatje duurt een minuut of tien en dan wordt er gerouleerd. Hierdoor ontmoeten de mensen meerdere gesprekspartners. Op die manier leert iemand meerdere mensen kennen." Dus het kan ook zijn dat iemand die middag anderen heeft ontmoet waarmee hij uiteindelijk niets heeft? "Nee, dat kan bijna niet, omdat we van te voren een soort profiel maken van de mensen. Wat zijn iemands hobby's, houdt iemand van de zomer of van de winter, is iemand liever binnen of liever buiten? Zo ontstaat er een profiel. De mensen met profielen die op elkaar lijken, laten we elkaar ontmoeten." Hoe is het voor jou om zoiets te organiseren? "Ik vind het erg leuk en het is sowieso tien keer beter dan in de les zitten en uit de boeken te leren. Stage lopen en dingen doen, daar houd ik van." Wat wil je na je opleiding doen? "Dan wil ik naar het buitenland. Barcelona in Spanje, denk ik. Ik heb daar eerder gewerkt. En nee, geen evenementen, maar horeca en toerisme. In Emmen heb ik sowieso geen toekomst in mijn sector. Barcelona trekt me wel."

Auteur

Redactie