Willemien Vugteveen: 'Tekenen is rustgevend'

Meppen

Tekenen en ook schilderen doet ze puur voor haar plezier, maar Willemien Vugteveen maakte ondertussen al wel werk van Bob Dylan en ook wijlen David Bowie.

Door Kristian Elders Een klein schilderij van de levende legende, singer-songwriter en kunstenaar Dylan was een cadeautje voor haar vader tijdens de viering van Sinterklaas en Bowie is recent vereeuwigd met een tekenpotlood door de 20-jarige Meppense, die vroeger gek was van paarden. "Ik tekende toen alleen maar paarden, maar dat is nu wel anders", lacht Vugteveen. "Mijn werk vond ik toen niet slecht en daarom ging ik door. Later ging ik ook gezichten tekenen. Dat ging steeds iets beter, gelukkig." Vugteveen: "Bij een gezicht moet je heel goed kijken voordat het natekenen begint. Ogen zijn leuk om te tekenen. Net als wimpers en wenkbrauwen. Ik wacht tot het laatste moment met de ogen, want die maken een tekening af." Vugteveen tekent graag gezichten van bekende mensen. "Dat vind ik ook makkelijker, want er is sprake van herkenning. Bij een bekend gezicht zie je beter of het eindresultaat mooi is."

Grootste vriend

De oud-havo scholiere van het Emmer Hondsrug College tekent ook al wel eens voor anderen. "Ik teken wat ik zie en niet wat ik denk te zien. Realistisch tekenen vind ik het leukste, maar ik heb ook surrealistisch werk." Google is de grootste vriend van Vugteveen als het gaat om inspiratie. "Soms teken ik een groot gedeelte van de dag, maar de andere keer laat ik mijn werk een week lang liggen. Ik kan tijdens een middag één tekening maken."

Cristiano Ronaldo

Tot nu toe liggen er zo'n vijftien tekeningen op de plank. Niemand minder dan Cristiano Ronaldo en Adele behoren al tot het rijtje van Vugteveen. "Schilderen kan mijn werk compleet maken, maar ik wil nog leren om direct te gaan schilderen. Wie weet verdien ik er later iets mee, maar dit hoeft niet heel groot te worden. Heb ik geen zin? Dan is het erg lastig en ben ik snel afgeleid. Ik zou dan ook niet elke dag kunnen tekenen. Daarvoor ontbreekt de inspiratie, want daar begint alles mee. Ik moet weten wat ik moet maken. Anders wordt het niets." De creatieveling uit Meppen zit tijdens het beoefenen van haar hobby niet aan een tijd vast en bepaalt helemaal zelf wat ze wil. "Tekenen is rustgevend en ik heb ook echt een doel. De motivatie groeit wanneer het lukt en natuurlijk is het leuk dat het steeds beter gaat. Waar ik schilder? Gewoon in de woonkamer. Met oordopjes in en tijdens het luisteren van muziek."

Auteur

Redactie