Maartje van der Linde: 'Ze zijn ontzettend trouw'

Coevorden

Het Coevorder hervormd kerkkoor bestaat 85 jaar. Het jubileumjaar wordt gevierd in een tijd waarin kerkkoren niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. "Het aantal kerkgangers groeit niet."

Door Kristian Elders Dat zegt voorzitter van het hervormd kerkkoor en ook sopraan Maartje van der Linde. "We zijn er nog altijd met ons koor om medewerking te verlenen aan de dienst. We treden dus niet op", zegt zij. De acht sopranen, acht alten, vier tenoren en vier bassen repeteren elke maandagavond vanaf 19.30 uur in het hervormd ontmoetingscentrum aan de Kromme Elleboog. Dat is pal naast de karakteristieke hervormde kerk. "Een keer per maand verlenen we medewerking aan de dienst", vertelt 'eeuwig' dirigent Henk Plasman. Ga maar na: de Coevordenaar begon in 1963 als dirigent van het hervormd kerkkoor.

Pittig

Plasman stopte in 2004 als dirigent en zijn opvolgers waren eerst Etto Huizenga en later Henk Stekelenburg, maar in 2013 hapte hij toch weer toe. De repetities zijn pittig, want de koorleden worden nu eenmaal ouder. "Ze zijn ontzettend trouw", weet Van der Linde. "Er moet wel een erg goede reden zijn wanneer een van de leden er eens niet bij is. Eigenlijk is iedereen er altijd wel om met heel veel plezier samen te zingen. Onze medewerking aan de diensten is vanzelfsprekend. Dat doen we gewoon." Het koororgel in de hervormde kerk komt overigens niet van om de hoek. Plasman: "We hielden midden jaren zeventig acties om geld in te zamelen en spaarden destijds 30.000 gulden. Ons oog viel op een orgel in het Duitse Recklinghausen, dat vlakbij Dortmund ligt. Op een zondag gingen we daar als bestuur heen. Ik speelde op het orgel en we maakten een geluidsopname. De volgende avond lieten we het fragment horen aan de leden. Er werd 24.000 gulden gevraagd voor het orgel. Dat is niet verkeerd, dachten wij. We hielden daardoor 6000 gulden over als spaarpotje voor het onderhoud. Het orgel werd pas een half jaar later geleverd, want er moest nog het nodige aan gebeuren. Hetzelfde orgel staat nu nog altijd in onze kerk en is een bindende factor binnen ons familiaire koor."

Verbazen

Plasman dirigeert het koor, maar hij bespeelt tegelijkertijd ook het orgel. Hij gebruikt zijn rechterhand en voeten om te spelen. "Met mijn andere hand dirigeer ik." Daarover verbazen de koorleden Henny Plasman - de zus van Henk - en Gerrit Brunink zich nog wel eens. Henny zingt al 67 jaar in het koor en is daarmee in het bezit van een record. Brunink is ook alweer 58 jaar lid van het koor en roemt de goede onderlinge band. Tiny Hoogeveen maakt op haar beurt 38 jaar deel uit van het koor en is vandaag de dag secretaris in het bestuur. "Ik zong vroeger in Geesbrug al in een klein koor en destijds gingen we nog naar een zangconcours", weet zij. De feestelijke dienst op zondag 13 maart vanaf 10.00 uur staat in het teken van het 85-jarig jubileum van het koor, dat die morgen een aantal speciale stukken zingt. 'Wij moeten Goden zingen' is het thema en dominee Jennie Lambers-Niers gaat voor. Na de dienst staan koffie, thee en een traktatie klaar in het hervormd ontmoetingscentrum. De feestavond voor de koorleden en hun partners is op vrijdagavond 18 maart bij Talens aan de Sallandsestraat. Meer: www.pkncoevorden.nl.

Auteur

Redactie