Aly Dijkema: 'Het voelt hier al heel vertrouwd'

Dalen

Ruim een jaar geleden keek Aly Dijkema met lede ogen toe hoe haar kookstudio en bed en breakfast aan de Valsteeg in Dalen in vlammen opgingen. De schrik zat er flink in.

Door Mayke Bos Toch liet de Dalense zich er niet van weerhouden alles opnieuw op te bouwen. Het jaar 2015 kon voor haar niet slechter beginnen toen de Kookpub en Bedstay tijdens de viering van het nieuwe jaar in de as werden gelegd. "Tijdens de laatste maanden van 2014 werd het me allemaal te veel. Het was te druk voor mij alleen, dus ik zat op een punt waarop ik keuzes moest maken. Door de brand werd die keuze min of meer voor mij gemaakt", vertelt de onderneemster. Inmiddels kijkt ze er met een positief gevoel op terug, maar het laatste jaar was niet gemakkelijk. Afgelopen zomer merkte Dijkema pas de impact die de brand had. "Ik denk dat het mijn nuchtere Friese inslag is. Niet janken, maar een schop onder de kont en doorgaan. Maar in de zomer viel het me toch zwaar. Ik had heel weinig energie en geen zin meer om iets te ondernemen." Gelukkig kon Dijkema vanaf het begin rekenen op veel steun en hulp uit haar omgeving. "Dat was onvoorstelbaar, ze kwamen van links en rechts." Voor die stimulans is ze erg dankbaar, want het is mede de reden dat de nieuwe kookstudio en bed en breakfast er nu zijn.

Redden

De stralende gastvrouw toont haar nieuwe kookstudio. "Het klinkt misschien gek, maar het voelt hier al heel vertrouwd", zegt ze. Alles is nieuw, behalve de grote kast waar het servies in staat. Hoewel de kast al was opgegeven, wilde Dijkema er alles aan doen om de kast te redden. "Deze was zwart van binnen en er zat een enorme brandlucht in. Het was veel werk om dat alles eruit te krijgen, maar nu ruikt de kast naar amandelen. Heel enkel ruik ik nog een vleugje brand wanneer ik de kast open, maar dat geeft niet want die kast groeit al jaren met me mee." De nieuwe kookstudio en bed en breakfast worden zaterdag 19 maart geopend. Belangstellenden kunnen dan tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen.

Auteur

Redactie