Emmer studenten Alfa-college in het zonnetje gezet

Hoogeveen

Eerder deze week was er applaus voor Cantürk Kocabas (18) en Rik Kolhek (16) uit Emmen. De eerstejaarsstudenten van de opleiding handhaver toezicht en veiligheid van het Alfa-college in Hoogeveen hebben eind januari snel en adequaat gehandeld nadat een jongen in de bus van Emmen naar Hoogeveen flauw viel. Voor het verlenen van eerste hulp werden de studenten door docent Jan Scholtens in het zonnetje gezet. Ze ontvingen een groene kaart en VVV-bon.

Scholtens: "Het verlenen van eerste hulp lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Wij zijn als docententeam ontzettend trots op deze twee en wilden de gebeurtenis dan ook niet zomaar voorbij laten gaan. De groene kaart is symbolisch, zoiets als ga zo door. We hopen natuurlijk dat al onze studenten in een soortgelijke situatie hetzelfde doen."

Te hulp

De studenten uit Emmen bedachten zich geen moment en schoten de jongen te hulp. Ze krijgen EHBO-lessen en wisten hoe te handelen. "Het ging allemaal zo snel. Je denkt er verder helemaal niet bij na", vertelt Rik. "Ik zag gelijk dat zijn hoofd in een nare positie lag waardoor hij moeilijk kon ademhalen." Cantürk stelde de jong vragen. Daarna werd de ambulance gebeld en ouders in kennis gesteld. EHBO is een onderdeel van het lesprogramma voor studenten beveiliger, niveau 2, handhaver toezicht en veiligheid, niveau 3. Na afronding ontvangen zij een EHBO-diploma.

Auteur

Redactie