Henriëtte Zagema: 'Het gaat om kleine dingen'

Coevorden

De Jongeren Vereniging Coevorden (JVC) bestaat ruim een jaar in de Ganzenstad. Onder meer de vrijwilligers Henriëtte Zagema en Hildegard Bloemen helpen flink mee.

Door Kristian Elders De vrouwen zetten zich in om een succes te maken van JVC, dat een thuis heeft in de Coevorder brede school Som. Aan de Jan van Scorelstraat kunnen de jongeren - in de leeftijd van 15 tot 25 jaar - terecht in een ruimte van Maatschappelijk Welzijn Coevorden. Die organisatie helpt tijdens thema-avonden van JVC mee wanneer het gaat over bijvoorbeeld schulden, het zoeken van werk, financiën of studiefinanciering. "Natuurlijk hopen we op meer vrijwilligers, want we zijn nu met een vijftal", zegt Bloemen. "Doordat de jeugd hier is zijn zij niet op straat en voorkomen we dat ze in aanraking kunnen komen met de politie." Jongeren uit heel Coevorden kunnen drie avonden terecht in de ruimte: op maandagavond, woensdagavond en zaterdagavond. De jongens en meiden kunnen er onder meer poolen, darten en knutselen of gewoon even chillen en vrienden ontmoeten. Zagema en Bloemen vertellen dat de jeugd zoveel mogelijk zelf activiteiten organiseert. "Wij zorgen - bijvoorbeeld - voor een houten bord om te darten, maar zij regelen de rest in aanloop naar een eigen toernooi. Daar leren ze alleen maar van en ze kunnen altijd bij ons terecht wanneer er vragen zijn."

Afstandsbediening

Zo'n vijftien jongeren komen af op één avond. Gemiddeld trekt JVC (Bloemen zag tijdens het bedenken van een naam een afstandsbediening met die drie letters op tafel liggen, red.) dus ongeveer 45 bezoekers per week. Het is de gezelligheid met de jeugd die Zagema en Bloemen zo trekt. "We leren hen steeds beter kennen. Een jongere noemt mij al tweede moeder", vertelt Bloemen. Zagema: "Hun houding is veranderd op een positieve wijze en ze helpen ons bijvoorbeeld door iets te dragen wanneer we arriveren. Het gaat om de kleine dingen. Er staat al een grote groep jongere kinderen te trappelen om naar JVC te gaan, maar het leeftijdsverschil is op dit moment nog te groot." Meer informatie over JVC of aanmelden als vrijwilliger? Zoek dan contact met Henriëtte Zagema via het telefoonnummer 06-40017585.

Auteur

Redactie