Be Reuvers: 'Albertje was de beste en dat is ze nog steeds'

Nieuw-Dordrecht

Het was woensdagavond volle bak bij museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht. Met 130 genodigden werd daar het 65-jarig jubileum van Be Reuvers en Albertje Reuvers-Mulder gevierd.

Door Mayke Bos Be was 23 jaar oud toen hij de 19-jarige Albertje voor het eerst tegenkwam op een bruiloft. "Ik zei tegen mijn vriend: 'Daar zit een leuk meisje, daar wil ik vanavond eens even mee dansen'", vertelt Be. Albertje begint te lachen. "Op ons feest wilde hij ook nog even in de rondte, maar dat doen we maar niet meer." De vader van Albertje was koster van de kerk in Hoogeveen. "Toen ik haar leerde kennen hing zij nog aan de bel van de kerk. Toen was het nog zo'n bakvisje", lacht Be. De kameraden van Be wilden op die bruiloft ook wel even dansen met Albertje, maar Albertje had alleen oog voor Be.

Jeugd

Hoewel Be vroeger naar eigen zeggen een boef was die altijd aan het feestvieren was, was het vanaf dat moment voor hem over met alle andere meisjes. "Albertje was de beste en dat is ze nog steeds", zegt hij resoluut. Toch had Be geen gemakkelijke jeugd. Op vijftienjarige leeftijd, het was toen oorlog, werkte Be in een Russenkamp in Duitsland. Hij moest met paard en wagen de kampdoden ophalen en naar massagraven brengen. Daar heeft hij heel lang niet over kunnen praten. "De nachtmerries worden nu wat minder, maar hij schreeuwde vaak in zijn slaap", vertelt Albertje. De oorlog hakte er flink in bij Be, maar de grootste ramp overkwam Be en Albertje 31 jaar geleden toen hun zoon Jan plotseling overleed.

Vierkante tafel

Jan was de oudste van vier kinderen; Jan, Gea, Ingrid en Rene. Be kan zich de zwartste bladzijde uit zijn leven nog goed voor de geest halen. "Om half twee was hij nog bij ons en om half vier was hij overleden. Tussen Ter Apel en Winschoten is hij verongelukt met de auto", zegt Be. Albertje was er kapot van en heeft lang in een hoekje zitten treuren. "Ik zeg altijd: 'We hadden een vierkante tafel en er is één hoek uit'. Dat wordt nooit meer compleet", verzucht Albertje. Hoewel het verdriet altijd blijft, hebben Albertje en Be het nog wel erg gezellig samen. "Wij hebben al twee mensenlevens geleefd, maar we hebben het nog goed met zijn tweeën. Op naar het zeventigjarig jubileum, zou ik zeggen", lacht Be. Het echtpaar kijkt elkaar lachend aan. Be heeft zichtbaar de beste uitgekozen 65 jaar geleden.

Auteur

Redactie