Wijbren Landman: 'Leeuwen staan nooit lang voor de groep'

Emmen

Sinds de zomer van 2015 is het trammelant bij de leeuwen in Emmen. Leeuw Zulu en de leeuwinnen Tia en Brandy raakten geregeld slaags met elkaar, een ruzie die bleef voortduren.

Door Vincent Trechsel Verzorgers besloten de leeuwen te scheiden om daarna diverse pogingen van samenzijn te testen. Het leek goed te gaan, maar na veel ups en downs bleef het uiteindelijk hommeles. "En omdat ruzies bij leeuwen ook verkeerd kunnen aflopen, hebben we besloten het mannetje te verhuizen", verduidelijkt Wijbren Landman, bioloog en woordvoerder van Wildlands, de keuze. Zulu is vorige week vertrokken naar Safari & Adventure Park Blair Drummond, een dierentuin in Schotland en in zijn plaats is leeuw Dudley, uit datzelfde park, afgelopen weekend gearriveerd. "De nieuwe leeuw is negen jaar oud, niet verwant aan onze leeuwen en heeft in het verleden al voor nageslacht gezorgd. Dat hij vader is, vinden wij erg belangrijk, want het betekent ook dat hij zijn mannetje staat."

Strijd

Leeuw Zulu heeft in 2013 ook voor nageslacht gezorgd en toch kon ook hij zich niet verweren tegen beide leeuwinnen. Is er een garantie dat de leeuw uit Schotland wel opgewassen is tegen de sterke zussenband? "Dat weet je van te voren nooit", bekent Landman. "We zijn er niet achter gekomen wat de reden van de strijd is geweest, maar in het wild gebeurt het ook niet dat mannetjesleeuwen voortdurend voor een groep staan. Op den duur had Zulu sowieso geruild moeten worden. De vrouwen blijven bij elkaar en voor de mannetjes is het een wisseling van de wacht."

Auteur

Redactie