De vier jaargetijden in Theater De Muzeval

Emmen

 Drie eeuwen geleden - in de tijd dat het concertpubliek nog pruiken en hoepelrokken droeg - werd de prachtigste muziek gecomponeerd. Het was het tijdperk van de barok. Het NNO voert werken van de grootste barokcomponisten uit.

Händel was de man van kolossale opera's en oratoria. Om zijn publiek tijdens de pauzes een verzetje te bieden, bracht hij samen met zijn ensemble feestelijke instrumentale stukken ten gehore, waaronder het concert en het orgelconcert op dit programma. Bach is vooral bekend vanwege zijn religieuze werken, maar gebeurtenissen uit het gewone leven inspireerden hem eveneens, zoals het afscheid van een vriend.

Hoogtepunt

Het NNO speelt de inleidende sinfonia van de cantate 'No sa che sia dolore': hij die de betekenis van verdriet niet kent. Een absoluut hoogtepunt uit de barok is natuurlijk De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Dat is één van de eerste programmawerken uit de muziekgeschiedenis. Allerlei geluiden en stemmingen die bij de seizoenen horen, komen in deze reeks van vier concerten voorbij: zoemende bijtjes, koekoek, kabbelende beekjes, storm, ijzige noordenwind en nog veel meer. Noord Nederlands Orkest is op 25 februari vanaf 20.15 uur te zien in De Muzeval. Meer informatie of reserveren: www.mijnmuzeval.nl of via de Theaterkassa: 0591-617000.

Auteur

Redactie