'Ik ga erg mijn best doen'

Emmen

Voor veel jonge muzikanten is het een droom om bij een harmonie- of fanfareorkest te spelen. Toch kan dat niet zomaar.

De orkesten willen namelijk op een hoog niveau blijven spelen en vragen zelfs van de aspirantleden voor hun opleidingsorkest een goed niveau. Daarom doen alle muzikanten een muziekexamen. Om zo'n muziekexamen af te kunnen leggen volgen zij naast hun instrumentale lessen ook speciale theorielessen. Muziekdocent Henri Gerrits begint woensdag 17 februari met die lessen. Gerrits: "Leerlingen moeten echt iets van de muziektheorie begrijpen om hun spelvaardigheid op een hoger niveau te brengen. Ik zie het als een uitdaging om de theorie zo te brengen dat de jongeren de theorie niet saai vinden maar gaan begrijpen dat het hen juist helpt om mooier te spelen". Het toewerken naar de examens werkt als extra stimulans om extra je best te gaan doen.

Pushen

Een van de jonge muzikanten vertelt: "Normaal oefen ik elke dag ongeveer een half uurtje en dan moet mama me soms pushen. Maar als ik straks examen moet doen, ga ik erg mijn best doen. Echt wel!" In totaal gaat Gerrits met maar liefst 55 (vooral) jonge muzikanten aan de slag. Na afronding van de examens kunnen de leerlingen instromen bij het opleidingsorkest van Euterpe. Een greep uit de andere mogelijke orkesten zijn de Bazuin, Crescendo, Laus Deo en ODO uit Odoorn . Voor de leerlingen die niet in een harmonie- of fanfareorkest willen spelen zijn er de zogenoemde graadexamens. Deze zijn voor muziekleerlingen die willen investeren in hun talent. Leden van verenigingen buiten Emmen kunnen tegen een kostendekkende vergoeding ook aan de examens deelnemen.

Deelnemen

Mensen die interesse hebben kunnen een mailtje sturen naar de Kunstbeweging: info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie