Culturele dag bij Stenden Emmen

Emmen

Op donderdag 18 februari ontmoeten Duitse en Nederlandse MBO leerlingen elkaar bij Stenden Hogeschool in Emmen. Samen zullen ze een dertig minuten lange video produceren met allerlei verschillende onderwerpen met het thema Duitsland/Nederland.

Caroline Wille: "Het is leuk om te zien hoe de jeugd zomaar over de drempels van taal en cultuurverschil stapt. De uitwisseling van ervaringen is heel mooi en leerzaam. Zo komen ze erachter wat het betekent om in het buitenland te studeren en bijvoorbeeld hoe men in het andere land kerst viert." De hogeschool levert zo een bijdrage aan het laagdrempelig maken van de geografische grens tussen Duitsland en Nederland voor de regio.

Met elkaar in contact

Het gaat in eerste instantie niet erom dat men elkaars taal moet kunnen spreken, het gaat erom dat onze jeugd, de toekomst van onze regio, ervaart hoe makkelijk het kan zijn met mensen uit een andere land in contact te komen en een project of product te realiseren zonder taal. Op deze leeftijd kun je dat zelf ervaren. Caroline: "Deze regio biedt hiertoe goede gelegenheid. Andere scholen moeten uren met de bus of trein of vliegtuig reizen om dit soort dingen te kunnen aanbieden en wij doen het gewoon in een middag en dan kan iedereen weer naar huis en de ervaringen delen."

Samenwerking

Het gaat om twintig leerlingen van het Alfa College en een groep van ruim vijftig scholieren van de Duitse Kaufmännische Berufsschule in Nordhorn (KBS ), vergelijkbaar met mbo handel en dienstverlening. De laatste groep verblijft een week in Emmen. De samenwerking en het programma is opgenomen in het curriculum en gaat inhoudelijk over het ontwikkelen en vermarkten van een product. Stenden docenten en studenten begeleiden het project.

Auteur

Redactie